Kifeljčki s sirom ali skuto
Print Friendly, PDF & Email

Kifeljčki s sirom ali skuto so zelo okusni in hrustljav prigrizek za celo družino. Po tem receptu bomo pripravili 48 kifeljčkov oziroma približno 1,3 kg odličnega slanega peciva.

Odličnega okusa in so božansko dober ter hrustljav prigrizek z mehko in nežno sirovo sredico, ki se preprosto stopi v ustih. So odlična izbira za zajtrk ali večerjo ob skodelici domačega jogurta ali mleka, kapučina, prav pridejo tudi ob nenapovedanem obisku ali kot prigrizek med obroki in na poti. Tako pripravljeni kifeljčki ob ustreznem shranjevanju počakajo cel teden.

Kifeljčki s sirom ali skuto

Pripomočki za kifeljčke s sirom ali skuto

 • pekač velikosti vaše pečice
 • valjar za testo
 • ribežen

Sestavine za kifeljčke s sirom ali skuto

Za 48 kifeljcev:

 • 1 kg bele gladke moke tip-500
 • 250 g margarine
 • 500 ml mleka
 • 250 ml sončničnega olja
 • 150 g slanega belega sira ali skute (lahko tudi kombinacija)
 • 2 jajci
 • 2 mali čajni žlički soli
 • 2 zavojčka suhega kvasa
 • 3 velike jušne žlice sezama (ni obvezen)

Kako pripravimo kifeljčke s sirom ali skuto

Najprej naredimo testo; v večjo posodo vsujemo 1 kg moke, dodamo sol in premešamo. Dodamo še dve vrečki suhega kvasa ter ponovno premešamo.

Vlijemo sončnično olje in ponovno premešamo. Mleko segrejemo do mlačnega in dolijemo sestavinam.

Sedaj vse sestavine premešamo in zgnetemo v testo. Po potrebi med gnetenjem testo potrosimo z malo moke, tako ga bomo lažje oblikovali in se izognili lepljenju testa na dlani.

Ko, je testo lepo pregneteno in obdelano, ga razdelimo na 6 enakih delov, ki jih oblikujemo v žogice oziroma kroglice, katere pustimo na delovni površini in jih pokrijemo s kuhinjsko brisačo.

Med tem časom, ko testo počiva, pripravimo nadev. Testo ne potrebuje vzhajanja in z naslednjim korakom lahko nadaljujemo takoj,ko pripravimo nadev.

Vzamemo dve posodici in ločimo beljake od rumenjakov. V posodico z beljaki damo še 150 g slanega belega sira ali skute in ti dve sestavini dobro premešamo tako, da so lepo združene.
Kaj boste uporabili – skuto ali slan beli sir je odvisno od vas in vašega okusa. Če želite bolj slane kifeljčke, uporabite slan beli sir, če želite manj slane, uporabite skuto. Lahko pa pripravite nadev iz 75 g skute in 75 g belega slanega sira.  V vsakem primeru so kifeljčki zelo dobri.

Rumenjake pa dobro razžvrkljamo in pustimo ob strani, potrebovali jih bomo na koncu za premaz pred pečenjem.

Sedaj vzamemo pripravljene kepice testa in eno po eno razvaljamo v obliko kroga na debelino približno 3 mm. Krog, ki smo ga razvaljali, s pomočjo noža razdelimo na 8 enakih delov trikotne oblike.

Vzamemo čajno žličko in pol žličke nadeva damo na zunanji, širši del vsakega trikotnika.

Sedaj preprosto zarolamo vsak trikotnik iz širokega dela proti ozkemu, da dobimo kifeljček. Iz ene kepe testa dobimo 8 kifeljčkov. Postopek ponovimo z vsem testom.

Pripravljene kifeljčke zložimo na pekač, ki ga ni potrebno mazati z maščobo. Ko je pekač napolnjen, vzamemo razžvrkljane rumenjake in s čopičem premažemo vsak kifeljčke posebej.

V kolikor imate sezam, ga lahko potrosite po vsakem kifeljčku.  Iz hladilnika vzamemo margarino in jo naribamo po pripravljenem testu.

Napolnjen pekač denemo v segreto pečico in pečemo 40 minut na temperaturi od 150 °C (ventilacija). Čas in temperaturo po potrebi prilagodite svoji pečici. Ko čas pečenja poteče in se kifeljčki zlato rumeno obarvajo,  jih vzamemo iz pečice in počakamo, da se nekoliko ohladijo, nato jih vzamemo s pekača.

Kifeljci s sirom ali skuto so pripravljeni.

Dober tek vam želim!

Kifeljčki s sirom ali skuto

 

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 3]

Dodaj odgovor