Slane palčke s sezamom
Print Friendly, PDF & Email

Slane palčke so slasten hrustljav prigrizek. Kot so hitro pripravljene, jih hitro tudi zmanjka. Palčke po tem receptu spominjajo na bobi palčke iz trgovine, le da so sestavine v domačih palčkah nam znane in domače, v kupljenih pa se skrivajo aditivi in konzervansi, za katere raje niti ne vemo. Pri kupljenih me velikokrat zmoti tudi to, da so preslane, kar pa v domačih z lahkoto reguliram.

slane-palcke-s-sezamom-2

Slane palčke s sezamom – pripomočki:

  • posoda
  • valjar
  • nožek s koleščkom (nožek za pico)
  • pekač
  • peki papir
  • čopič

Slane palčke s sezamom – sestavine:

  • 500 g pirine ali bele moke
  • 250 g masla
  • 1 žlička soli (po želji lahko malo manj)
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 do 3 žlice mleka
  • pol pecilnega praška

Kasneje bomo potrebovali še:

  • 1 jajce
  • sezam
  • sol
  • po želji še: mak, nariban sir, laneno seme ipd.

Slane palčke – postopek:

Preden začnemo, naj bodo vse sestavine segrete na sobno temperaturo, predvsem maslo naj bo zmehčano. V posodo presejemo najprej suhe sestavine za testo, jih premešamo in jim nato dodamo še vse ostale sestavine za testo: jajce, maslo in mleko. Z rokami zamesimo testo in dodamo toliko mleka, da bo testo gladko in voljno. Testo damo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj 2 uri.

slane-palcke-s-sezamom-4

Nato testo razvaljamo in ga s pomočjo nožka s koleščkom narežemo na tanke trakove poljubne dolžine. slane-palcke-s-sezamom-3

 

Nato narezano testo premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s soljo in sezamom. Po želji lahko dodamo tudi nariban sir, lanena semena ipd. Trakove previdno prestavimo na pekač, obložen s peki papirjem.Palčke pečemo na 180 °C nekje med 12 in 16 minut oz. dokler se zlato ne zapečejo.

slane-palcke-s-sezamom-2

Počakamo, da se palčke ohladijo in že lahko začnemo uživati v slastnih slanih prigrizkih.

Njam!

 

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.2]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor