Slane palčke s sezamom
Slane palčke so slasten hrustljav prigrizek. Kot so hitro pripravljene, jih hitro tudi zmanjka. Palčke po tem receptu spominjajo na bobi palčke iz trgovine, le da so sestavine v domačih palčkah nam znane in domače, v kupljenih pa se skrivajo aditivi in konzervansi, za katere raje niti ne vemo. Pri kupljenih me velikokrat zmoti tudi to, da so preslane, kar pa v domačih z lahkoto reguliram.
Slane palčke s sezamom – pripomočki:
- posoda
- valjar
- nožek s koleščkom (nožek za pico)
- pekač
- peki papir
- čopič
Slane palčke s sezamom – sestavine:
- 500 g pirine ali bele moke
- 250 g masla
- 1 žlička soli (po želji lahko malo manj)
- 1 žlica sladkorja
- 1 do 3 žlice mleka
- pol pecilnega praška
Kasneje bomo potrebovali še:
- 1 jajce
- sezam
- sol
- po želji še: mak, nariban sir, laneno seme ipd.
Slane palčke – postopek:
Preden začnemo, naj bodo vse sestavine segrete na sobno temperaturo, predvsem maslo naj bo zmehčano. V posodo presejemo najprej suhe sestavine za testo, jih premešamo in jim nato dodamo še vse ostale sestavine za testo: jajce, maslo in mleko. Z rokami zamesimo testo in dodamo toliko mleka, da bo testo gladko in voljno. Testo damo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj 2 uri.
Nato testo razvaljamo in ga s pomočjo nožka s koleščkom narežemo na tanke trakove poljubne dolžine.
Nato narezano testo premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s soljo in sezamom. Po želji lahko dodamo tudi nariban sir, lanena semena ipd. Trakove previdno prestavimo na pekač, obložen s peki papirjem.Palčke pečemo na 180 °C nekje med 12 in 16 minut oz. dokler se zlato ne zapečejo.
Počakamo, da se palčke ohladijo in že lahko začnemo uživati v slastnih slanih prigrizkih.
Njam!