Slastni bučni prigrizki
Med pripravo bučnih jedi, je prva stvar očistiti bučo semen, ampak zakaj bi jih zavrgli, ko pa lahko iz njih naredimo slastne prigrizke. Perfektni so za grickanje na kavču pred TV ali ob kakšni dobri knjige. Dobro se podajo k aperitivu. Slastni bučni prigrizki so lahki in zelo okusni, pa še zelo ekonomični.
Pripomočki za pripravo slastnih prigrizkov
- krožnik
- cedilo
- žlica
- peč s pekačem in peki papir
- papirnate brisače
Sestavine za pripravo slastnih prigrizkov
- bučna semena (ki so nam ostala od čiščenja buče)
- sol (količina po lastnem okusu)
- 1-2 žlici olivnega olja
Postopek za pripravo slastnih prigrizkov
Najprej odpremo bučo in z žlico izdolbemo semena.
Semena očistimo in jih umijemo pod tekočo vodo.
Dobro jih posušimo s papirnatimi brisačami ali z bombažno krpo.
Bučna semena preložimo v cedilo in jih posujemo z malo soli, lahko jih tudi aromatiziramo s začimbami po lastnem okusu npr. paprika ali curry. Nato jih pustimo čez noč v cedilu, da se dobro posušijo. Več časa kot jih tako pustimo, bolj bodo okusna.
Po končanem sušenju bučna semena preložimo v krožnik in obelimo z 1-2 žlicami olivnega olja, res malo ga je potrebno, vse je odvisno glede na količino semen.
Položimo ji na pekač, pokrit s peki papirjem, tako, da se semena ne prekrivajo.
Pečemo jih v predhodno ogreti pečici na 170°C približno 40-50 minut. Na polovici peke jih obrnemo, da se enakomerno popečejo z obeh strani.
Ko so bučna semena lepe zlatorjave barve in hrustljave jih vzamemo s peči in pustimo, da se ohladijo.
Slastni bučni prigrizki so pripravljeni na pokušnjo, pozor!! Eden vleče drugega in kmalu boste ugotovili, da jih ni več!! V neverjetnem primeru, da bi kakšen ostal, jih hranimo na sobni temperaturi v hermetično zaprti posodi. Z njimi lahko tudi okrasimo bučno kremo ali mineštre.