Slano skutno pecivo s šparglji (pecivo lene gospodinje)
Slano skutno pecivo s šparglji je pravzaprav narejeno po receptu za sicer vsem dobro poznano pecivo lene gospodinje, le da je slano. Je prijetnega okusa po špargljih, skuti, kisli smetani in je zelo preprosto za pripraviti in je lahko prijeten prigrizek ob vseh delih dneva.
Šparglji imajo zaradi svoje sestave nežen, nevtralni okus in spadajo med nizkokalorične pridelke, saj 100 g špargljevih poganjkov vsebuje le okoli 20 kcal, vsebujejo pa tudi vlaknine, veliko vitamina K, folne kisline ter železa.
Pripomočki za pripravo skutnega pecivo s šparglji
- pekač velikosti 44 x 27 cm
Sestavine za slano skutno pecivo s šparglji
Za pecivo:
- 500 g špargljev
- 500 g skute
- 2 jajci
- 180 ml kisle smetane z 18 % mm
- 180 ml jogurta z 3,2 % mm
- 7 žlic olja po izbiri
- 7 žlic pšenične moke tip 500
- 1 pecilni prašek
- 1 žlička morske soli
Za preliv:
- 400 ml kisle smetane 18 % mm
- 3 jajca
- ščep morske soli
In še:
- 1 žlica olja za premaz pekača
- 1 žlica pšenične moke tip 500 za potrest pekač
Iz naštetih sestavin naredimo 12 velikih, lahko pa tudi 24 manjših kosov slanega peciva lene gospodinje s šparglji.
Priprava slanega skutnega peciva s šparglji
Najprej šparglje splaknemo pod tekočo vodo in damo na cedilo, da odvečna voda odteče, špargljem olupimo spodnji del – zunanjo trdo kožico (ovoj) v notranjosti je steblo šparglja mehko in ga lahko uporabimo. Iz olupkov špargljev si skuhajmo očiščevalni čaj iz špargljev.
Šparglje narežemo, vrhnje dele z vršički na daljše, okoli 10 cm dolge dele, ki jih shranimo za kasneje, z njimi bomo obložili pecivo po vrhu. Spodnje dele pa narežemo na manjše 5 do 7 mm dolge dele.
Krajše dele špargljev damo v kozico, zalijemo z vodo, da so prekriti in kuhamo 10 minut, da se zmehčajo.
V skledo,v kateri bomo naredili testo lene gospodinje, damo vse sestavine za pecivo, razen špargljev in dobro zmešamo, da dobimo testo brez grudic nato dodamo kuhane in dobro odcejene spodnje dele špargljev in jih rahlo enakomerno umešamo v testo.
Pekač namažemo z oljem in potresemo z moko, vanj pa vlijemo testo za slano pecivo s šparglji, po vrhu pa naložimo vrhnje dele špargljev, ki smo jih prihranili in jih do polovice potisnemo v testo.
Slano skutno pecivo s šparglji oziroma slano pecivo lene gospodinje damo v ogreto navadno pečico z grelcem spodaj in zgoraj na 200 °C za 30 minut, da se delno zapeče.
Medtem v isti posodi, kot smo delali testo, pripravimo še preliv – kislo smetano, jajci in sol umešamo v tekoč preliv. Ko je slano pecivo lene gospodinje s šparglji na polovico pečeno, ga enakomerno prelijemo s prelivom, da so šparglji prekriti s prelivom .
Ponovno postavimo v navadno pečico, ki je segreta na 200 °C in pečemo še 35 minut, da se preliv rahlo obarva, robovi pa zapečeni
Pečenega hladimo in postrežemo kakor slasten slan prigrizek.
Pokukajte še nekaj okusnih receptov iz špargljev, da jih boste z večjim veseljem pripravljali in si očistili telo zimskih oblog:
- Špargljeva juha.
- Špargljeva kremna juha s krompirjem.
- Šparglji v rižoti z dodano proseno in ajdovo kašo.
- Šparglji v mesni omaki s testeninami.
- Lazanja z jurčki in šparglji.
- Šparglji v solati.
Šparglji so med prvimi gojenimi rastlinami in očiščevalno delujejo na naš organizem, zato si jih privoščimo. Lučka Glaser
Pripravila sem vam še enostavne recepte za ostala peciva lene gospodinje na sladko:
- Pecivo lene gospodinje.
- Pecivo lene gospodinje z borovnicami.
- Pecivo lene gospodinje s češnjami.
- Pecivo lene gospodinje z malinami.
- Pecivo lene gospodinje z jabolki.
- Pecivo lene gospodinje z rozinami.
- Pecivo lene gospodinje s suhimi hruškami.