Korenčkov čips
Korenčkov čips je drugačna oblika slastnega čipsa, katerega vedno radi grizljamo. Korenja je trenutno v izobilju in zakaj si ne bi pripravili čipsa, na precej bolj zdrav in okusen način. 🙂 Najslajši je tisti iz domačega vrta. Lahko ga pečemo v pečici, ali pa ga cvremo na olju, ali masti. Priprava je res zelo enostavna in vzela vam bo zelo malo časa.
Korenčkov čips – pripomočki:
- kuhinjska pečica
- štedilnik
- skleda
- žlica
- ponev
- papir za peko
- pekač
- oster nož, ali lupilec zelenjave
- deska za rezanje
- papirnate brisačke
- krožnik za odlaganje
- lopatica za pobiranje cvrtja
Korenčkov čips – sestavine:
Za 2 osebi, oz. na 4 korenčke:
- 4 korenčki
- žlica pšeničnega zdroba ali koruzne moke
- žlica drobtinic
- olje za cvrtje ali svinjska mast
- žlica olivnega olja, po želji
Korenčkov čips – postopek:
Korenček dobro operemo, ter mu odrežemo zelene dele.
Na deski za rezanje, z ostrim nožem, korenček narežemo na tanke rezine, debeline približno 1 – 2 mm. Lahko ga narežemo oz. nastrgamo, tudi z lupilcem zelenjave, tako bodo rezine tanjše in bolj enakomerne.
Narezan korenček stresemo v skledo. Dodamo mu pšenični zdrob, ali koruzno moko in drobtinice.
Z rokami vse skupaj premešamo oz. premečemo, da se drobtinice in pšenični zdrob prime na korenčkove rezine.
Lahko ga pečemo na 2 načina, v pečici, ali pa ga cvremo na olju. Oba načina sta zelo okusna.
Za pripravo v pečici: Pripravimo pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko, ter nato nanj zlagamo rezine korenčka. Pazimo, da se rezine ne prekrivajo, saj se bodo tako lepše spekle. Če želite, ga lahko rahlo pokapate z olivnim oljem. Korenčkov čips pečemo v ogreti pečici, 10 – 12 minut, pri 180°C.
Za cvrto pripravo: V ponev zlijemo olje ali damo mast, toliko, da dobro prekrije dno, za vsaj en cm. Počakamo, da se dovolj segreje in rezine polagamo v vroče olje.
Pripravimo krožnik, obložen s papirnatimi brisačkami. Korenček cvremo minuto do dve. Ko je pečen, ga z lopatico za pobiranje cvrtja odlagamo na papirnate brisačke. Solimo ga po okusu.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah