Ocvrte blazinice-gnocco fritto
Print Friendly, PDF & Email

Ocvrte blazinice so vsestranski prigrizek, ki ga lahko ponudimo s suhomesnimi izdelki ali pa z raznimi omakami. Gre za klasično krušno testo, ki ga ocvremo v vročem olju. Prigrizek izvira iz italijanske pokrajine Emilia-Romagna in jo poznamo pod imenom Gnocco fritto.

Pripomočki za pripravo ocvrtih blazinic

  • kolesce za razrez testa

Sestavine za pripravo ocvrtih blazinic

za 4 osebe

  • 250 g moke
  • ščepec soli
  • 50 g vode
  • 15 g kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 70 g mleka
  • 35 g oljčnega olja
  • 0,5 l olja za cvrtje

Postopek priprave ocvrtih blazinic

V manjšo posodico nalijemo 50 g mlačne vode, dodamo žličko sladkorja in nadrobimo 15 g kvasa. Premešamo in pustimo na sobni temperaturi 10 minut, da kvas nabrekne.

V drugo posodo odmerimo moko, solimo in premešamo. V moko naredimo jamico in vanjo nalijemo aktiviran kvas, rahlo zagrebemo, dodamo oljčno olje, zagrebemo in dodamo mlačno mleko.

Vgnetemo čvrsto testo. Posodo pokrijemo s folijo za živila in pustimo eno uro vzhajati na toplem.

Ko je testo vzhajano, pomokamo delovno površino in ga razvaljamo na 3mm debeline. S kolescem za razrez testa narežemo rombe – obliko, kot prikazuje fotografija.

Na kuhalni plošči segrejemo olje in v vroče polagamo razrezano testo. Med pečenjem se  testo napihne, vendar ga moramo neprenehoma obračati, da ne porajavi preveč.

Ocvrte blazinice odlagamo na krožnik, na katerega smo položili kuhinjske serviete, ki poskrbijo, da vpijejo odvečno olje. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast je tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor