Ocvrte blazinice-gnocco fritto
Ocvrte blazinice so vsestranski prigrizek, ki ga lahko ponudimo s suhomesnimi izdelki ali pa z raznimi omakami. Gre za klasično krušno testo, ki ga ocvremo v vročem olju. Prigrizek izvira iz italijanske pokrajine Emilia-Romagna in jo poznamo pod imenom Gnocco fritto.
Pripomočki za pripravo ocvrtih blazinic
- kolesce za razrez testa
Sestavine za pripravo ocvrtih blazinic
za 4 osebe
- 250 g moke
- ščepec soli
- 50 g vode
- 15 g kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 70 g mleka
- 35 g oljčnega olja
- 0,5 l olja za cvrtje
Postopek priprave ocvrtih blazinic
V manjšo posodico nalijemo 50 g mlačne vode, dodamo žličko sladkorja in nadrobimo 15 g kvasa. Premešamo in pustimo na sobni temperaturi 10 minut, da kvas nabrekne.
V drugo posodo odmerimo moko, solimo in premešamo. V moko naredimo jamico in vanjo nalijemo aktiviran kvas, rahlo zagrebemo, dodamo oljčno olje, zagrebemo in dodamo mlačno mleko.
Vgnetemo čvrsto testo. Posodo pokrijemo s folijo za živila in pustimo eno uro vzhajati na toplem.
Ko je testo vzhajano, pomokamo delovno površino in ga razvaljamo na 3mm debeline. S kolescem za razrez testa narežemo rombe – obliko, kot prikazuje fotografija.
Na kuhalni plošči segrejemo olje in v vroče polagamo razrezano testo. Med pečenjem se testo napihne, vendar ga moramo neprenehoma obračati, da ne porajavi preveč.
Ocvrte blazinice odlagamo na krožnik, na katerega smo položili kuhinjske serviete, ki poskrbijo, da vpijejo odvečno olje. Naj tekne!