Slani polžki z bakalarjem
Print Friendly, PDF & Email

Slani polžki z bakalarjem so odličen prigrizek ali predjed. Tako pripravljeni in nekoliko drugačni polžki so primerni tudi za najbolj zahtevne okuse. Naredite jih lahko v pekoči ali ne pekoči različici.

Pripomočki za pripravo slanih polžkov z bakalarjem

  • pekač velikosti vaše pečice
  • električna pečica
  • valjar
  • nož
  • papir za peko
  • žlica in vilica

Sestavine za pripravo slanih polžkov z bakalarjem

Za 8-10 oseb

  • 5oo g listnatega testa
  • 180 g bakalarjevega namaza s pekočo papriko (uporabite lahko tudi ne pekočo različico).
  • 180 g bakalarjevega namaza
  • 100 g slanih vloženih in očiščenih sardelic
  • 100 g naribanega sira (edamec ali gauda)
  • 100 g prekajenega divjega lososa
  • 1 jušna žlica lanenih semen (ni obvezna sestavina)

Postopek za pripravo slanih bakalarjevih polžkov :

Vzamemo 500 gramov listnatega testa in ga razvaljamo na približno 2 milimetra debeline, v obliki pravokotnika. Če uporabljate zamrznjeno testo, ga pred tem odtajajte.

Razvaljano testo prerežemo na dva enaka dela (če je listnato testo pakirano v dveh delih 2 X po 250 gramov, ga ne režemo, pač pa samo razvaljamo vsak del posebej). V kolikor uporabljate že razvaljano listnato testo, pa valjanje seveda sploh ni potrebno.

Najprej pripravimo prvi kos testa. Na razvaljano testo najprej namažemo polovico bakalar namaza s pekočo (oz. ne pekočo papriko).

Opomba avtorice
Bakalar s pekočo ali ne pekočo papriko dobimo v vseh bolje založenih trgovinah. Naredimo ga lahko tudi sami. In sicer tako, da v navadni bakalarjev namaz, dodamo mleto pekočo ali ne pekočo papriko in sestavine premešamo.

Na namazano površino nato zložimo polovico očiščenih slanih sardelic. Zlagamo jih po dolžini, v dve vrsti, 2 centimetra od robov listnatega testa tako, kot prikazuje spodnja fotografija.

Prostor med sardelicami namažemo s polovico klasičnega namaza iz bakalarja.

Sir naribamo in ga polovico potrosimo čez vse skupaj, tako kot prikazuje fotografija spodaj. Na sir položimo še polovico prekajenega divjega lososa.

Tako nadevano listnato testo, previdno zavijemo v rolado in dobro zapremo oba konca (zapremo zgornji in spodnji del).

Zavito listnato testo nato razrežemo na približno 2 centimetra široke dele in jih zlagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Na peki papir jih nalagamo tako, da so kosi obrnjeni pokončno.
Postopek ponovimo s preostalim kosom listnatega testa in polovico sestavin za nadev, ki nam je še ostala.

Po tem ko smo vse zložili na pekač, polžke lahko po želji potrosimo z lanenimi semeni. Ni pa nujno. Pekač damo v predhodno segreto pečico in na 180 °C pečemo približno 20 minut.

Pečene polžke z bakalarjem vzamemo iz pečice in postrežemo.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor