Lchf zavitek z jajci in pršutom
Print Friendly, PDF & Email

Zavitki so v kuhinji prava mala čarovnija, ker nam dopuščajo veliko domiselnosti in kreativnosti, pa še družino nasitijo, kajti lahko imajo vlogo glavne jedi ali sladice. Z enakim testom lahko spečemo slane ali sladke zavitke. V bistvu nam teknejo prav sleherno uro dneva, bodisi za zajtrk, kosilo, večerjo ali malico. Če pa so narejeni brez pšenične moke, pa še toliko bolj, brez slabe vesti pojemo še kakšen kos več.

 

Lchf zavitek z jajci in pršutom – pripomočki:

  • skodelica (primerna za mikrovalovno pečico)
  • lopatka ali kuhalnica
  • tehtnica
  • mikrovalovna pečica
  • ponev
  • pekač 30 x 11 cm (lahko je tudi večji)
  • peki papir
  • deska za rezanje
  • nož
  • valjar
  • pečica

Lchf zavitek z jajci in pršutom – sestavine:

Za 2 osebi.

Testo:

  • 100 g naribane mocarele
  • 35 g razmaščene mandljeve moke

Nadev:

  • 15 g masla
  • 2 jajci
  • 50 pečenega ali kuhanega pršuta (lahko tudi slanina)
Namig
Nadev lahko izberete po navdihu: mesni, gobice …. Prav tako se lahko odločite za sladek nadev: sadje, skuta …

Lchf zavitek z jajci in pršutom – postopek:

Odtehtamo 100 g mocarele in jo v skodeli primerni za mikrovalovni pečico, stopimo. To storimo tako, da skodelo z mocarelo sirom damo najprej za 15 sekund v mikrovalovno pečico in nato preverimo in premešamo. Najverjetneje mocarela še ne bo povsem stopljena, zato posodo ponovno vrnemo v mikrovalovno pečico, tokrat za 10 sekund. Načeloma bi sedaj mocarala sir moral biti že stopljen, vendar ker niso vse mikrovalovne pečice enake in če sir še vedno ni stopljen, ga vrnemo v mikrovalovno pečico še za 5 sekund in ponovno preverimo. To ponavljamo vse dokler se mocarela povsem ne stopi.

Nato z lopatko ali kuhalnico primešamo razmaščeno mandljevo moko. Ko se sestavini povsem spojita, testo na kratko pregnetemo še z roko.

Testo pustimo malo počivati in med tem časom pripravimo nadev. V ponvi segrejemo maslo in jajci umešano spečemo. Pečen ali kuhan pršut narežemo na trakove. Če želimo lahko uporabimo pečeno hamburško slanino, v tem primeru jo v ponvi hrustljavo popečemo in prav tako narežemo na trakove.

Testo s pomočjo valarja zvaljamo na približno 3 mm debeline. Testo se bo lepo valjalo in ga ni potrebno mokati. Za podlago sem uporabilo silikonsko podlago.

Razvaljano testo po sredini posipamo z nadevom iz umešanih jajc in na trakove narezanega pršuta. Nato zvijemo v zavitek. Vrhnja robova obrnemo navznoter, levega in desnega pa enega čez drugega.

Lchf zavitek z jajc in pečenega pršuta preložimo v pekač, katerega smo obložili s peki papirjem. Zgornji preloženi robovi naj bodo v pekaču spodaj. Testo po vrhu nekajkrat prepiknemo, da bo zrak med peko lahko uhajal.

Pečico predhodno segrejemo na 185 stopinj Celzija klasične peke in nato zavitek pečemo cca. 20 minut, da se po vrhu lepo zlato obarva,  oz. odvisno od pečice.

Pečenega vzamemo iz pečice. Ponudimo še toplega. Zraven se prileže skleda zelene solate.

Lchf zavitek z jajci in pečenim pršutom je odličen, nasiten obrok za kosilo. Seveda se prav tako prileže za malico v službi ali na potovanju.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor