Krompirjevi mafini
Print Friendly, PDF & Email

Krompirjevi mafini so okusni, nasitni. Gre za slane mafine in kot takšne jih lahko ponudimo ob kavi, čaju, kompotu ali pa kot del obroka. Mešanica krompirja, moke in slanine, ki je v modelu mafinov lepo zapečena z videzom zlato rjave barve je tudi zapeljiva, tako za goste kot družinske člane.

Krompirjevi mafini

Pripomočki za pripravo krompirjevih mafinov

  • model za mafine

Sestavine za pripravo krompirjevih mafinov

Za dvanajst mafinov:

  • 250 g krompirja
  • 175 g gladke moke tip 500
  • 80 g čebule
  • 100 g slanine
  • 250 ml mleka
  • 1 pecilni prašek
  • 75 ml kisle smetane
  • 2 jajci
  • 2 žlici narezanega drobnjaka (svežega ali zamrznjenega)
  • 50 g sira mozzarella
  • sol po okusu
  • 30 ml sončničnega olja

Priprava krompirjevih mafinov

Krompir umijemo, damo v posodo, zalijemo z vodo in pristavimo na štedilnik. Ko zavre, ga ob zmernem vrenju kuhamo približno 20 minut. Čas kuhanja je seveda odvisen tudi od vrste in debeline krompirja.

Medtem olupimo in na drobno sesekljamo čebulo, v ponvi segrejemo polovico olja in na njem prepražimo čebulo toliko, da postekleni in po kuhinji zadiši po čebuli, ko je čebula prepražena, jo prestavimo v skodelico, kjer jo pustimo, da se počasi ohlaja.Krompirjevi mafiniV ponvi, v kateri smo prepražili čebulo, nadaljujemo s praženjem slanine, ki smo jo narezali na drobno, pražimo jo tako dolgo, da se zapeče in lepo porjavi.

Krompirjevi mafini

Kuhan krompir olupimo in pretlačimo, tako da ga spremenimo v pire krompir, dodamo mu še mleko, jajca in kislo smetano. Krompirjevi mafiniVse skupaj premešamo, nato dodamo polovico pražene slanine, praženo čebulo, drobno narezan drobnjak in posolimo.Vse sestavine premešamo, da dobimo gladko tekočo maso.

Krompirjevi mafini

V posodo presejemo moko, ji dodamo pecilni prašek, premešamo in dodamo pripravljeni masi, dobro premešamo tako, da dobimo gosto še tekočo maso, če je masa pregosta, lahko dodamo mleko.Model za mafine premažemo z oljem ali pa vanj vstavimo papirnate modelčke, katere napolnimo z maso do 3/4, na vrhu pa potresemo in po vseh mafinih razdelimo še drugo polovico prepražene slanine in nariban sir.Navadno pečico segrejemo na 180 °C in vanjo položimo napolnjeni model za mafine, ki jih pečemo 20 d0 30 minut.

Krompirjevi mafini

Ni nujno da so mafini sladki, so lahko tudi slani in še bolj okusni. Lučka Glaser

Mafini tudi malo drugače:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

2 thoughts on “Krompirjevi mafini

Dodaj odgovor