Sirovi žepki
Sirovi žepki so tiste vrste slanega peciva, pri katerih se ne moreš ustaviti pri enem ali dveh. Roka kar sama uhaja v košaro, dokler ni prazna.
Sirovi žepki – pripomočki:
- posoda za gnetenje
- valjar
- tehtnica
- skodelica
- žlica
- lonček
- peki papir
- pekač
- čopič
Sirovi žepki – sestavine:
Testo:
- 850 g gladke moke
- 500 ml tekočega jogurta
- 100 ml olja
- 1 rumenjak
- 40 g kvasa
- 1/2 vrečice pecilnega
- 1 in 1/2 žličke sladkorja
- 1 žlička soli
Nadev:
- 200 g na sobni temperaturi omehčanega masla
- 2 rumenjaka
- 250 g naribanega sira
Posip:
- 1 beljak za premaz
- lanena in sezamova semena
Sirovi žepki . postopek:
Moko presejemo v posodo za gnetenje. Tekoči jogurt ogrejemo, en del ga odvzamemo in vanj umešamo ščep sladkorja in kvas. Na sredini moke naredimo jamico in vanjo vlijemo vsebino ter pustimo, da vzhaja.
Ko je kvasec narasel, dodamo ostale sestavine in ugnetemo testo.Testo naj bo bolj mehko. Zgneteno testo po vrhu rahlo naoljimo, pokrijemo in pustimo vzhajati, da podvoji volumen.
Vzhajano testo razdelimo na 2 ali 3 kupčke.
Posebej v skodelico pripravimo nadev in sicer tako, da premešamo omehčano maslo in dodamo stepena rumenjaka. Nadev z mešanjem povežemo in razdelimo na toliko delov, kot imam kupčkov testa. Nato vsak kupček testa posebej razvaljamo in premažemo z delom nadeva. Sir naribamo in prav tako razdelimo na toliko delov, kot imamo kupčkov testa. Čez nadev potrosimo del naribanega sira.
Testo z leve in desne strani zvijemo kot zavitek. Po sredini prerežemo in ločimo zavitka.
Vzamemo krožnik od kavnega servisa in z njim razrežemo testo na žepke – kot prikazuje slika. Postopek ponovimo še z ostalimi kupčki testa.
Pekač obložimo s peki papirjem in nanj naložimo sirove žepke. Žepke premažemo z rahlo stepenim beljakom (pri mešanju se ne sem speniti) in potrosimo z lanenimi in sezamovi semeni.
Žepke pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, 15 do 18 minut.
Mmmmm … dober tek!