Kostanj v slanini
Včasih, posebej na hladne večere, si privoščimo kakšen topel in okusen prigrizek. Kostanj v slanini je za brbončice pravi raj. Priprava ni težavna, zato le pokukajte in poskusite, ter se sami prepričajte, kako zelo preprosto in okusno je! 🙂
Kostanj v slanini – pripomočki:
- kuhinjska pečica
- pekač
- papir za peko
- nož
- krožnik
- deska za rezanje
- mikrovalovna pečica
- zobotrebci
Kostanj v slanini – sestavine:
- poljubna količina srednje velikega kostanja
- 1 rezina kuhane slanine, za 4 kostanje
Kostanj v slanini – postopek:
Pripravimo kostanj, tako da ga z nožem, zarežemo čez lupino z obeh strani. Zarežemo dovolj globoko, da predremo tudi kosmato podlupino.
Kostanj nato zložimo na krožnik, krožnik postavimo v mikrovalovno pečico in ga grejemo 3 – 4 minute.
Po pretečenem času, ga vzamemo iz mikrovalovne pečice in kostanj olupimo z rokami, lahko si pomagamo z nožem. Če se kostanj še ne lupi lepo, ga v mikrovalovni pečici grejemo še minuto.
Ko smo olupili ves kostanj, prižgemo pečico in jo nastavimo na 170°C. Pekač obložimo s papirjem za peko. Na desko za rezanje, položimo rezino slanine in jo kot je prikazano na sliki, razrežemo na 4 približno enake dele.
Na vsak kos posebej, položimo po en kostanj.
Kostanj z obeh strani zavijemo v slanino, ter nato vanj potisnemo zobotrebec, tako da, ujamemo oba konca slanine. Zobotrebca ne potisnite pregloboko, ker se bo tako kostanj razkrojil. Samo toliko, da stoji, cca. pol cm globoko.
Oblečen kostanj, nato polagamo na papir za peko, ki smo ga prej položili v pekač.
Pekač postavimo v pečico in kostanj v slanini pečemo 17 – 20 minut, pri 170°C. Odvisno, koliko bi radi, da je slanina zapečena.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah