Recepti in ideje za hitro pripravljene obroke
Print Friendly, PDF & Email

Saj vsi vemo, kako je, ko v hitrem tempu življenja večkrat nimamo časa za pripravo kosila, še posebej med tednom, ali v toplejših mesecih, ko smo raje zunaj kot za štedilnikom. A tudi v zelo kratkem času se da skuhati odličen domač obrok. Zato vam danes ponujamo ideje za hitro pripravljene obroke, ki so pripravljeni v 30 minutah ali celo manj. Tako, da sedaj nimate več izgovorov, da nimate časa za kuhanje.

Da pa bo vaš obrok res pripravljen v 30 minutah, morate imeti vse sestavine pripravljene na dosegu roke, v nekaterih primerih pa tudi pečico prižgano in vodo zagreto v grelniku. Z malo organizacije boste tako zelo hitro lahko sedli za mizo in zaužili domač, okusen obrok.

Testenine pripravljene v 30 minutah

Testenine so vedno odlična izbira, ko govorimo o hitro pripravljenem obroku. Večina omak je skuhana v času, ko se kuhajo testenine, le še združimo oboje in … dober tek!

Omaka za testenine s sirom in šunko

Omaka za testenine s sirom in šunko je preprosta omaka, ki jo pripravimo v zelo kratkem času, medtem pa skuhamo še testenine in slasten obrok je končan.

Testenine z drobtinami in skuto

Testenine z drobtinami in skuto so odlično in zelo hitro pripravljeno kosilo za vso družino. Teknejo tako vegetarijancem kot vsejedcem.

Na čebuli prepražene testenine

Odlična rešitev za hitro in okusno pripravljen obrok.

Tunina omaka za testenine

Hitra in preprosta tunina omaka za testenine je odlična za vroče dni.

Testenine s česnom in olivnim oljem

Testenine s česnom in olivnim oljem ali po italijansko aglio e olio so eden najpreprostejših in najhitrejših načinov za pripravo testenin.

Testenine z lososom v smetanovi omaki

Testenine z lososom v smetanovi omaki so jed, ki jo pripravimo hitro in enostavno, tudi če rib ne pripravljamo pogosto.

Testenine v omaki s korenjem in slanino

Omaka za testenine s korenjem in slanino je pripravljena v tem času, ko se testenine kuhajo, zato so testenine v omaki s korenjem in slanino odlična ideja za dni, ko nimamo časa za dolgotrajno kuhanje.

Testenine s šampinjoni in sirom

Testenine s šampinjoni in sirom so okusno, hitro ter zelo enostavno pripravljeno kosilo.

Testenine z omako iz bučk in mesa

Slastna in enostavna omaka iz bučk in mesa (piščanca ali purana), ki jo naredite v 20 minutah in je primerna za dneve, ko potrebujete hitro in toplo kosilo.

Špageti po morsko

Špageti po morsko nam še posebej zadišijo, ko je zunaj toplo vreme in nam misli uhajajo na morje. Razveselili se jih bodo ljubitelji morskih sadežev in paradižnikove omake, navdušili pa bodo tudi tiste manj drzne jedce.

Gratinirani tortelini v paradižnikovi omaki

Gratinirani tortelini v paradižnikovi omaki s česnom, baziliko in mocarelo so sočen in svež obrok, ki kar kliče po poletnih dneh.

Testenine z bučkami in paradižnikom

Omaka za testenine z bučkami in paradižnikom poskrbi za svežino in sočnost obroka.

Mesne in ribje jedi pripravljene v 30 minutah

Tudi tisti, ki si kosila ne predstavljate  brez koščka mesa si lahko obrok pripravite v pičle pol ure. Tudi ljubitelji rib boste prišli na svoj račun.

Omleta s koščki mesnin in sira

Ko nam po praznikih ali praznovanjih ostanejo mesnine in sir, jih je škoda zavreči. Z nekaj dodatki, ki jih imamo vedno doma, si lahko pripravimo slasten obrok, da ostanki ne bodo šli v nič.

Polpeti iz ostankov pečenega piščanca

Večkrat se nam zgodi, da nam od kosila ostane kakšen kos pečenega piščanca. Ponudimo jih s pire krompirjem in okusno in hitro pripravljeno kosilo je na mizi.

Piščanec v rdeči smetanovi omaki

Njoki s piščancem v rdeči smetanovi omaki so odlični za hitro kosilo, kadar nimate veliko časa za pripravo česa drugega.

Pečene hrenovke z grahom in krompirjem

Pečene hrenovke z grahom in krompirjem so kombinacija za obrok,ki je v današnjem tempu življenja kar malo pozabljen.

File trske, pečen v ponvi s kislo smetano in drobnjakom

File trske, pečen v ponvi, s kislo smetano in drobnjakom je kot nalašč za hitro kosilo ali večerjo med tednom. Skupaj s prilogo vred mi priprava vzame približno pol ure časa.

Paniran ribji file

Paniran ribji file je najboljši, če ga pripravimo sami doma. Res je, da v vsaki trgovini najdemo množico že paniranih in zamrznjenih ribjih filejev, ki jih samo še na hitro spečemo, a le doma pripravljeni so res tisti pravi – odlični, hitro pripravljeni in tako zelo hrustljavi.

Ohrovt s slanino iz pečice

Priprava je enostavna in ne bo vzela veliko časa. Niste ljubitelj ohrovta? Nič hudega, po tem, ko boste poskusili to jed, boste postali.

Hrenovke v paradižnikovi omaki

Večkrat se nam zgodi, da nimamo časa za kuhanje kosila, pa vendar si zaželimo nekaj toplega na mizi. Tokrat imamo idejo za kosilo, ki bo pripravljeno prej, kot bi si naredili sendvič ali naročili pico na dom.

Enostavni tunini polpeti

Enostavni tunini polpeti so narejeni hitro in kot že ime pove, zelo enostavno. Tudi sestavin zanje ne potrebujemo veliko. In okus? Najprej hrustljava skorjica, nato pa mehka sredica z okusom po tuni in parmezanu.

Omleta s pečeno slanino

Omleta s pečeno slanino je obrok, ki si ga lahko na hitro pripravimo ob vsaki uri, ko nas napade lakota. Omleta je enostavna, zanjo ne potrebujemo veliko sestavin in jo bodo z lahkoto pripravili tudi tisti, ki se sicer v kuhinji ne znajdejo najbolje.

Vegetarijanske jedi pripravljene v 30 minutah

Zelenjavne jedi, ki pa ne bodo navdušile le vegetarijancev. Odlične, enostavno in hitro pripravljene jedi za dni, ko se nam zahoče nekaj brezmesnega.

Zelenjavni narastek s polento

Spodnja plast je iz polente z nekaj dodatki za še boljši okus, v sredini je zelenjava, na vrhu pa sir. Vse skupaj je zapečeno v pečici in jed lahko postrežemo kot samostojno, odlično zelenjavno kosilo, poleg katerega se dobro poda izbrana solata.

Enostavna cvetačno brokolijeva juha

Povsem enostavna gosta, kremna cvetačno brokolijeva juha, ki je pripravljena v dobre pol ure.

Skutni njoki s parmezanom

Skutni njoki s parmezanom so odlična, hitro pripravljena jed, ki jo enostavno nadgradimo v slastno kosilo.

Krompirjevi polpeti na hiter način

Za pripravo teh polpetov krompirja ni potrebno predhodno skuhati, temveč naribamo kar surovega. Že med peko omamno dišijo, mene je vonj vedno spominjal na čips, njihov okus pa je čudovit.

Zdrobovi ocvrtki

Zdrobovi ocvrtki so enostavna, hitro pripravljena priloga, ki se poda k raznovrstnim glavnim jedem in omakam. Zdrobove ocvrtke lahko zamrznemo. Ko jih potrebujemo, jih le vzamemo iz skrinje, segrejemo olje in spečemo.

Zelenjavni golaž

Zelenjavni golaž je narejen hitro, še posebej, če imate doma ekonom lonec. Vsa zelenjava je kuhana že v 15 oz. 20 minutah, tako da je super tudi za zaposlene ljudi, ker ga lahko naredite že en dan prej.

Špargljevo špinačna juha

Enostavno in hitro pripravljena (priprava vam bo vzela največ 20 minut) zelenjavna juha kremne teksture za vse ljubitelje špargljev in špinače.

Brokolijevi polpeti

Okusni brokolijevi polpeti za dni, ko nam zadiši nekaj brezmesnega. Enostavna priprava in sočnost sta le dva razloga zakaj jih pripraviti. Če ne utegnete pripraviti krompirja, poleg zadostuje tudi zgolj skleda poljubne solate.

Hitro pripravljene omake

Ker se poleg svaljkov, ocvrtkov, tortelinov, polente, … in tudi drugih hitro pripravljenih jedi, prileže tudi kakšna okusna omaka, spodaj najdete še nekaj receptov za omake, ki so pripravljene v zelo kratkem času.

Preprosta sirova omaka

Omaka, je pripravljena v nekaj minutah, le še prelijemo jo čez njoke ali testenine in voila – kosilo v parih minutah je pripravljeno.

Hitra omaka

Za to preprosto omako odličnega okusa, potrebujemo le nekaj minut, saj je pripravljena brez kuhanja. Omako postrežemo zraven vseh ocvrtih jedi (mesnih in zelenjavnih), poleg burgreja, ..

Paradižnikova omaka

Paradižnikova omaka za testenine je zagotovo eden izmed tistih receptov, ki jih je dobro imeti pri roki v današnjem hitrem tempu življenja. Okusna in hitro pripravljena omaka vam bo olajšala kuho v napetih delovnih dnevih.

Hitro in enostavno pripravljena omaka iz bučk in korenja

Za njeno pripravo boste potrebovali cca. 25 minut in že boste lahko sedli h kosilu. Odlično se poda kot priloga k širokim rezancem, skutnim svaljkom ali pa k mesu.

Hitra zelenjavna omaka

Hitra zelenjavna omaka, lepo paše k rižu ali testeninam, ali pa kar tako s kruhom.

Porova omaka

Porova omaka po tem receptu je nežna in kremna, saj ostrino pora lepo dopolnita rdeča paprika in smetana za kuhanje. Sama priprava pa je zelo enostavna in tudi hitra, saj bo porova omaka pripravljena v dobrih dvajsetih minutah.

Smetanova omaka s čemažem

Priprava je zelo, zelo enostavna in hitra, saj je pripravljena že v dobrih 10 minutah,če ste malo bolj spretni, sicer pa v 15-tih. In okus? Božanski, nežen, kremen … Saj se smetana in začimbe zelo lepo dopolnjujejo z nekoliko bolj ostrim okusom čemaža. Tako bo omaka všeč tudi tistim, ki jim čemaž morda ni najljubši.

Gobova omaka

Za pripravo te čudovite priloge potrebujemo manj kot 30 minut.

Kremna gorčična omaka

Kremna gorčična omaka nam služi kot odličen dodatek ali preliv tako k mesnim kot tudi zelenjavnim jedem. Pečen ali ocvrt piščanec. Govedina ali škotska jajca na primer! Prav tako pečen krompirček ali ocvrta zelenjava. Z gorčično omako lahko odlično popestrimo skoraj vsako jed.

Omaka z gorgonzolo

Omaka z gorgonzolo je končana v pičlih 15 minutah in je vsestransko uporabna. Z njo lahko prelijemo testenine, njoke, raviole, jaz jo ponudim tudi k polenti. Potrebujete le dober kos gorgonzole in nekaj malenkosti.

Enostavna gobova omaka

Enostavna gobova omaka je okusna in hitro pripravljena omaka, ki jo lahko kombiniramo s testeninami ali zrezki. Uporabimo lahko sveže ali zamrznjene gobe iz skrinje.

Cimetova omaka z belim vinom

Cimetova omaka z belim vinom je gosta in zelo aromatična omaka. Kombinacija cimeta in vina nas ogreje in poživi. Okus, vonj in barva pa ustvarijo popolno razvajanje čutov.

Čebulna omaka

Čebulna omaka se lepo poda tako k mesnim, kot tudi k zelenjavnim jedem. Postrežemo jo lahko kot omako k zrezkom, kot preliv čez zelenjavni narastek ali pa tudi kot omako h hamburgerju.

Smetanova omaka s česnom

Za obroke, za pripravo katerih nimamo na voljo veliko časa, je smetanova omaka s česnom, kot naročena. Smetanova omaka s česnom je odlična “spremljevalka” raznovrstnih testenin, kakor tudi mesnih jedi. Glavno jed naredi bolj sočno in ji da polni okus.

Gorčična omaka

Gorčična omaka je prijetno pikantnega okusa in se odlično poda k vsem vrstam jedi. Uporabljamo jo lahko tudi kot preliv za solato. Pripravljena je brez kuhanja.

Enostavna zelenjavna omaka

Prileže se kot priloga k svaljkom, popečenim zrezkom, k testeninam, tortelinom, polenti, …. Pri pripravljena je zelo enostavno, v le nekaj korakih.

Enolončnice in mineštre pripravljene v dobre pol ure

Sama priprava enolončnic in minešter morda zahteva od nas kakšno minutko več, saj moramo pripraviti zelenjavo in ostale sestavine. Seveda je marsikaj odvisno tudi od naših spretnosti, a spodnji recepti za enolončnice in mineštre, vam ne bi smeli vzeti veliko več kot 30 minut, največ 40, a večina jih je pripravljena v krajšem času.

Porova enolončnica s krompirjem in klobaso

Enolončnice vedno teknejo in nas nasitijo. Ena takšnih je tudi porova enolončnica s krompirjem in klobaso, ki je za povrh vsega še zelo enostavno in tudi hitro pripravljena. Kot takšna je primerna tudi za tiste dni, ko se nam mudi, nimamo na voljo veliko časa, vseeno pa si želimo zaužiti pristen, domač, topel obrok.

Krompirjeva enolončnica

Krompirjeva enolončnica se prileže predvsem v hladnejših mesecih, teknila pa nam bo tudi poleti. Njena priprava je preprosta in hitra, sestavine zanjo pa imate najbrž kar doma.

Bobiči

Mineštra je zelo hranljiva in okusna, ker pa jo pripravimo resnično ekspresno, je zelo dobra izbira za dneve, ko se nam mudi.

Enolončnica za ajdovo kašo, krompirjem in korenjem

Enolončnica z ajdovo kašo, krompirjem in korenjem je zelo enostavna za pripravo in odličnega okusa, zato jo le pripravite, še posebej, če ste ljubitelji jedi na žlico.

Jesenska gobova mineštra

Enolončnica, v kateri se prepletajo okusi različnih vrst gob.

Gobova enolončnica

Gobova enolončnica ima prijeten okus in vonj, ker pa gobe spadajo pod začimbe, moramo biti pri njihovi količinski uporabi zmerni.

Zimska enolončnica z repo in ajdo

Njena priprava je povsem preprosta, hitra, enolončnica pa je zdrava in bogatega okusa. Po tem receptu je vegetarijanska, toda če želite, ji lahko dodate tudi kos dimljenega mesa. Obe varianti sta okusni.

Enostavna juha z ohrovtom

Ohrovt, glavna sestavina naše juhe, je nizkokalorično živilo bogato z minerali in vitamini ter deluje protivnevno in antioksidativno. S kratkotrajnim kuhanjem se ohrani kar se da veliko pozitivnih učinkov ohrovta.

Zelenjavna mineštra na hitro

Hitro in enostavno pripravljena zelenjavna mineštra. Če boste kuhali v ekonom loncu, pa bo priprava še hitrejša.

Porova enolončnica s krompirjem

Porova enolončnica s krompirjem je zelenjavna poslastica, ki je hitro pripravljena, prijetnega vonja in okusa.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor