Gobova omaka
Print Friendly, PDF & Email

Prihaja sezona gozdnih gobic in s tem recept, ki ga bom večkrat pripravila. Ta slastna in hitro narejena gobova omaka bo zagotovo navdušila vse ljubitelje gozdnih gob. Za pripravo te čudovite priloge potrebujemo manj kot 30 minut.

Gobova omaka

Gobova omaka – pripomočki:

  • ni posebnih pripomočkov

Gobova omaka – sestavine

Za 4-5 oseb:

  • 500 – 700 g gozdnih gobic (lahko so tudi zmrznjene)
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 5 strokov česna
  • 50 g masla
  • 2 dl smetane za kuhanje
  • 2 dl vode
  • 1 žlica narezanega peteršilja
  • sol
  • poper
  • 1 žlica začimbne mešanice (lahko tudi Vegete)
  • kisla smetana (ni nujna)
  • 1-2 žlici gladke moke

Gobova omaka – postopek:

Na zmernem ognju raztopimo maslo, dodamo 2 narezani čebuli in pražimo. Vlijemo 1-2 žlici vode na praženo čebulo, dodamo narezani česen in peteršilj. Premešamo in malo posolimo.

Gobova omaka

Dodamo očiščene in narezane gobe in na kratko prepražimo.

Ko v loncu ostane le še nekaj tekočine, zmanjšamo temperaturo. Dodamo 1-2 veliki jušni žlici moke in hkrati dobro premešamo. Takoj, ko dobimo gosto mešanico, dodamo 2 dl smetane, premešamo in dodamo še 2 dl vode. To počnemo na tihem ognju, da se ne prime in v tem času večkrat premešamo.

Gobova omaka

Pustimo da zavre. Takoj, ko zavre, odstavimo z ognja.

Gobova omaka

Ta čudovita gobova omaka se zelo prileže kot preliv k pire krompirju, ali h kuhani zelenjavi. Ravno tako jo lahko uporabimo kot polivko za svaljke ali testenine.
Je dokaj hitra in preprosta za izdelavo.

Nasvet
Če želite izboljšati okus lahko po kuhanju, dodate še 3-4 žlice kisle smetane.

Poskusite tudi vi.
Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor