Gorčična omaka
Gorčična omaka je prijetno pikantnega okusa in se odlično poda k vsem vrstam jedi. Uporabljamo jo lahko tudi kot preliv za solato. Osnova omake je pasta iz gorčičnih semen, nam bolj poznana kot senf, ki jo nadgradimo z nekaj začimbami in dobimo odlično, vsestransko uporabno omako.
Gorčična omaka – pripomočki:
- majhna skodelica
- kuhinjska tehtnica
- 2 × čajna žlička
- jedilna žlica
Gorčična omaka – sestavine:
- 50 g gorčice
- 1 jedilna žlica javorjevega sirupa (ali drugega sladila)
- 1/2 čajne žličke mletega koriandra
- 1/2 čajne žličke timijana
- ščep popra
- 1/3 čajne žličke mletega česna
- 2 jedilni žlici vode (ali več, odvisno kako gosto omako želite)
Gorčična omaka – priprava:
V skodelico odtehtamo gorčico.
Dodamo vse ostale sestavine in dobro premešamo.
Če želimo bolj redko omako, dodamo še žlico ali dve vode. Omako prelijemo v skodelico za omake in postrežemo.
Najbolje je, da omako pripravljamo sproti, saj je sveže pripravljena najboljša. V primeru, da smo je pripravili preveč, jo lahko dan ali dva hranimo v hladilniku v dobro zaprti posodi.
Gorčično omako lahko uporabimo kot pomako (bolj gosta različica) ali kot preliv za solato (bolj redka različica).
Uživajte v okusih!