Špargljevo-špinačna juha
Print Friendly, PDF & Email

Enostavno in hitro pripravljena (priprava vam bo vzela največ 20 minut) zelenjavna juha kremne teksture za vse ljubitelje špargljev in špinače. Okusa se med seboj lepo dopolnjujeta in težko rečem, kaj prevladuje – šparglji ali špinača. Vsekakor je špargljevo-špinačna juha nekaj, kar morate poskusiti vsi ljubitelji zelenjavnih jedi. Poleg lahko postrežete tudi popečene kruhove kocke ali kar rezine in odlično kosilo je postreženo.

Pripomočki za pripravo špargljevo-špinačne juhe:

  • dve kozici
  • kuhalnica
  • nož in deska za rezanje
  • merilnik tekočin
  • štedilnik
  • manjša skodelica
  • palični mešalnik
  • žlica

Sestavine za špargljevo-špinačno juho

Za 3 osebe:

  • 200 g špargljev
  • 120 g špinače (zamrznjene ali sveže)
  • 1 žlica masla
  • malo poljubnega rastlinskega olja (jaz sem uporabila arašidovo)
  • 1 manjša čebula (cca. 50 g)
  • 1 strok česna
  • 500 ml zelenjavne jušne osnove (ali 500 ml vode + jušna žlica domače jušne zelenjavne osnove)
  • poper po okusu
  • 1-2 ščepca muškatnega oreščka

In še (po želji):

  • malo smetane za kuhanje

Priprava špargljevo-špinačne juhe

Najprej očistimo šparglje, jim odrežemo morebitne olesenele dele, ki jih zavržemo.
Stebla špargljev, ki jih bomo uporabili, narežemo na 1-2 cm dolge kose. Špičke špargljev damo na poseben kupček, saj jih bomo pripravili posebej.
Olupimo in nasekljamo čebulo, prav tako česen. Pripravimo si tudi špinačo. Sama sem tokrat uporabila zamrznjeno, saj nisem imela sveže. Če imate svežo, liste splaknite pod tekočo vodo in jih pustite, da se nekoliko odcedijo. Večje liste lahko narežete na manjše kose.

Pripravimo si tudi jušno osnovo. V ta namen v kozico vlijemo 500 ml vode in dodamo jedilno žlico domače jušne zelenjavne osnove in pustimo, da vse skupaj zavre.

Nasvet
Če imate pri roki čisto govejo ali kokošjo juho, lahko kot jušno osnovo uporabite tudi to.

V drugi posodi, stopimo in segrejemo maslo z malce olja. Na njem na hitro, za 1-2 minutki popražimo in popečemo vršičke špargljev, ki smo jih shranili posebej.

Popečene vršičke špargljev vzamemo iz posode in jih shranimo za kasneje, uporabili jih bomo čisto na koncu.

Na maščobi, ki je ostala v posodi, sedaj na hitro popražimo nasekljano čebulo in česen. Le za nekaj sekund, toliko, da česen zadiši. Takoj nato dodamo še narezana stebla špargljev in vse skupaj med občasnim mešanjem pražimo 8-10 minut, toliko, da se stebla nekoliko zmehčajo. Pražimo na nekoliko nižji temperaturi (srednja moč štedilnika).

V tem času bo tudi voda, iz katere pripravljamo zelenjavno jušno osnovo zavrela in, ko zavre, jušno osnovo odstavimo s štedilnika.

K špargljem dodamo še špinačo (bodisi zamrznjeno ali svežo) in premešamo ter počakamo, da špinača nekoliko uplahne (če uporabimo svežo), zalijemo z jušno osnovo in počakamo, da zavre.

Ko vsebina v loncu zavre, počakamo, da se špinača razpusti, če uporabljate zamrznjeno, nato pa s paličnim mešalnikom vsebino zmiksamo v gosto, kremno špargljevo-špinačno juho. Po okusu popopramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Lahko preverite tudi slanost in juho po potrebi dosolite.

Špargljevo-špinačna juha je pripravljena, da jo postrežete in uživate v njenem okusu. Na vsako porcijo juhe dodajte nekaj na začetku prepraženih vršičkov špargljev.

Tisti, ki želite, si lahko po juhi ”polijete” malce smetane za kuhanje, ki bo lepo popestrila izgled špargljevi-špinačne juhe, pa tudi dodala k okusu. Ni pa potrebno.

Poleg, kot omenjeno, lepo paše popečen kruh ali popečene kruhove kocke. Tudi kruhove rezine bi lepo dopolnile juho in jo spremenile v samostojno jed.

Dober tek!

Ljubitelje zelenjavnih juh pa vabim, da poskusijo tudi:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor