Jota s kislim zeljem
Print Friendly, PDF & Email

Jota se posebej prileže v dneh, ko zima že rahlo trka na vrata. Ponavadi jo skuhamo v malo večji posodi za naslednji dan in res je kakor pravijo, da je boljša, ko malo “odstoji”. Lahko jo skuhamo s klobaso ali s prekajenim mesom. Zelo dobra je tudi brez mesa, tako je priljubljena tudi med tistimi, ki jim meso ne diši. Priprava jote je zelo enostavna.

Jota s kislim zeljem

Jota s kislim zeljem – pripomočki

  • posoda za kuhanje (5 litrov)
  • deska za sekljanje
  • nož
  • kozica
  • žlica

Jota s kislim zeljem – sestavine

Za 4 litre jote

  • 1 kg kislega zelja
  • 480 g rjavega fižola (iz pločevinke)
  • 400 g krompirja
  • 2 l vode
  • 1 debela čebula
  • 500 g prekajenega svinjskega vratu
  • 3 žlice olja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • sol (po okusu)
  • poper v zrnu (po okusu)
  • 1 žlička paprike v prahu
  • 3 stroki česna
  • 2 lovorjeva lista

Jota s kislim zeljem – postopek

V posodo damo na rezance narezano kislo zelje, lovor, poper, sol.

Jota s kislim zeljem

Prilijemo vodo, dodamo meso in pokrito kuhamo 40 minut.

Jota s kislim zeljem

Posebej  kuhamo na kocke narezan krompir, vre naj 15 minut.

Jota s kislim zeljem

V kozici na olju prepražimo čebulo (da postekleni) in česen (le toliko, da zadiši), dodamo v posodo z zeljem.

Jota s kislim zeljem

Približno polovico krompirja  in polovico fižola zmešamo in pretlačimo ter dodamo v posodo z  zeljem.

Jota s kislim zeljem

Prestale krompirjeve kocke in fižol vmešamo v posodo ter dodamo paradižnikovo mezgo in mleto papriko. Po želji lahko meso odvzamemo iz posode, da ga narežemo na kocke in ga vmešamo nazaj. Kuhamo še 20 do 30 minut in občasno malo premešamo.

Jota s kislim zeljem

Ko je jota kuhana, jo postavimo na hladno, naslednji dan jo pogrejemo in postrežemo. Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 258 Povprečno: 4.3]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor