Jota s kislim zeljem
Jota se posebej prileže v dneh, ko zima že rahlo trka na vrata. Ponavadi jo skuhamo v malo večji posodi za naslednji dan in res je kakor pravijo, da je boljša, ko malo “odstoji”. Lahko jo skuhamo s klobaso ali s prekajenim mesom. Zelo dobra je tudi brez mesa, tako je priljubljena tudi med tistimi, ki jim meso ne diši. Priprava jote je zelo enostavna.
Jota s kislim zeljem – pripomočki
- posoda za kuhanje (5 litrov)
- deska za sekljanje
- nož
- kozica
- žlica
Jota s kislim zeljem – sestavine
Za 4 litre jote
- 1 kg kislega zelja
- 480 g rjavega fižola (iz pločevinke)
- 400 g krompirja
- 2 l vode
- 1 debela čebula
- 500 g prekajenega svinjskega vratu
- 3 žlice olja
- 2 žlici paradižnikove mezge
- sol (po okusu)
- poper v zrnu (po okusu)
- 1 žlička paprike v prahu
- 3 stroki česna
- 2 lovorjeva lista
Jota s kislim zeljem – postopek
V posodo damo na rezance narezano kislo zelje, lovor, poper, sol.
Prilijemo vodo, dodamo meso in pokrito kuhamo 40 minut.
Posebej kuhamo na kocke narezan krompir, vre naj 15 minut.
V kozici na olju prepražimo čebulo (da postekleni) in česen (le toliko, da zadiši), dodamo v posodo z zeljem.
Približno polovico krompirja in polovico fižola zmešamo in pretlačimo ter dodamo v posodo z zeljem.
Prestale krompirjeve kocke in fižol vmešamo v posodo ter dodamo paradižnikovo mezgo in mleto papriko. Po želji lahko meso odvzamemo iz posode, da ga narežemo na kocke in ga vmešamo nazaj. Kuhamo še 20 do 30 minut in občasno malo premešamo.
Ko je jota kuhana, jo postavimo na hladno, naslednji dan jo pogrejemo in postrežemo. Dober tek!