Krompirjevi polpeti na hiter način
Print Friendly, PDF & Email

Krompirjevi polpeti na hiter način so zame nostalgičen obrok, saj so bili na našem jedilniku pogosto, kajti moja mama jih je pripravila tako “na hitro”, da so se kar naenkrat pojavili na mizi. Za pripravo teh polpetov krompirja ni potrebno predhodno skuhati, temveč naribamo kar surovega. Že med peko omamno dišijo, mene je vonj vedno spominjal na čips, njihov okus pa je čudovit. S krompirjevimi polpeti lahko naredimo popoln obrok, če jih postrežemo z juho in rezino dobrega kruha. Mi smo krompirjeve polpete na hiter način največkrat pojedli skupaj z gobovo juho. Za ne ljubitelje juh, pa se zraven krompirjevih polpetov odlično poda tudi zelenjava.

krompirjevi polpeti na hiter način

Krompirjevi polpeti na hiter način – pripomočki:

  • nož
  • deska za sekljanje
  • večja ponev
  • manjša ponev
  • tehtnica
  • majhna čajna žlička
  • velika jušna žlica
  • štedilnik – grelna plošča
  • ribežen
  • papirnata kuhinjska krpa

Krompirjevi polpeti na hiter način – sestavine

Za 5 oseb:

  • 1200 g krompirja
  • 100 g čebule
  • 3-4 stroki česna
  • 2 žlički domače suhe mešanice začimb
  • 3 žličke soli
  • ščepec popra
  • 2 veliki žlici bele moke
  • šopek peteršilja
  • 2 jajci

In še:

  • 2 žlici olja za praženje čebule
  • olje za cvrtje(pribl. 3 – 4 dl)

Krompirjevi polpeti na hiter način – postopek

Olupimo krompir, čebulo in česen. Peteršilj operemo.

krompirjevi polpeti na hiter način

Čebulo nasekljamo, posolimo z eno žličko soli (da se prej zmehča) in pražimo toliko časa, da postekleni. Dodamo strt česen in vse skupaj še na hitro prepražimo le toliko, da česen zadiši. Ponev odstavimo z ognja, da se čebula s česnom ohladi.

krompirjevi polpeti na hiter način

Krompir naribamo na tanke rezance, dodamo nasekljan peteršilj, prepraženo čebulo s česnom, jajca, moko, suho mešanico začimb, poper in vse skupaj dobro premešamo.

krompirjevi polpeti na hiter način

Medtem v ponvi segrejemo olje (srednje vroče) in z žlico zajemamo krompirjevo maso ter jo polagamo v olje v obliki polpet. Na zmernem ognju pečemo polpete najprej na eni strani približno osem minut.

krompirjevi polpeti na hiter način

Medtem, ko pečemo polpete, se v posodi s krompirjevo maso nabere tekočina, katero lahko sproti odlivamo, da niso polpeti pri peki preveč mokri. Ko se polpeti na eni strani zapečejo (po približno 8 minutah), jih obrnemo in pečemo na drugi strani še približno osem minut oz. tako dolgo, da se lepo zlato rjavo obarvajo.

krompirjevi polpeti na hiter način

Če želimo, da so polpeti bolj zapečeni, jih pustimo peči dlje časa, do željne zapečenosti.

krompirjevi polpeti na hiter način

Pečene polpete odlagamo na papirnato kuhinjsko krpo, da popije odvečno maščobo.

krompirjevi polpeti na hiter način

Krompirjeve polpete na hiter način postrežemo še vroče, na kosu dobrega  kruha s sirotko ali pa z enostavno polževo pogačo, tako najbolj hrustajo!

krompirjevi polpeti na hiter način

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.1]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor