Krompirjevi polpeti na hiter način
Krompirjevi polpeti na hiter način so zame nostalgičen obrok, saj so bili na našem jedilniku pogosto, kajti moja mama jih je pripravila tako “na hitro”, da so se kar naenkrat pojavili na mizi. Za pripravo teh polpetov krompirja ni potrebno predhodno skuhati, temveč naribamo kar surovega. Že med peko omamno dišijo, mene je vonj vedno spominjal na čips, njihov okus pa je čudovit. S krompirjevimi polpeti lahko naredimo popoln obrok, če jih postrežemo z juho in rezino dobrega kruha. Mi smo krompirjeve polpete na hiter način največkrat pojedli skupaj z gobovo juho. Za ne ljubitelje juh, pa se zraven krompirjevih polpetov odlično poda tudi zelenjava.
Krompirjevi polpeti na hiter način – pripomočki:
- nož
- deska za sekljanje
- večja ponev
- manjša ponev
- tehtnica
- majhna čajna žlička
- velika jušna žlica
- štedilnik – grelna plošča
- ribežen
- papirnata kuhinjska krpa
Krompirjevi polpeti na hiter način – sestavine
Za 5 oseb:
- 1200 g krompirja
- 100 g čebule
- 3-4 stroki česna
- 2 žlički domače suhe mešanice začimb
- 3 žličke soli
- ščepec popra
- 2 veliki žlici bele moke
- šopek peteršilja
- 2 jajci
In še:
- 2 žlici olja za praženje čebule
- olje za cvrtje(pribl. 3 – 4 dl)
Krompirjevi polpeti na hiter način – postopek
Olupimo krompir, čebulo in česen. Peteršilj operemo.
Čebulo nasekljamo, posolimo z eno žličko soli (da se prej zmehča) in pražimo toliko časa, da postekleni. Dodamo strt česen in vse skupaj še na hitro prepražimo le toliko, da česen zadiši. Ponev odstavimo z ognja, da se čebula s česnom ohladi.
Krompir naribamo na tanke rezance, dodamo nasekljan peteršilj, prepraženo čebulo s česnom, jajca, moko, suho mešanico začimb, poper in vse skupaj dobro premešamo.
Medtem v ponvi segrejemo olje (srednje vroče) in z žlico zajemamo krompirjevo maso ter jo polagamo v olje v obliki polpet. Na zmernem ognju pečemo polpete najprej na eni strani približno osem minut.
Medtem, ko pečemo polpete, se v posodi s krompirjevo maso nabere tekočina, katero lahko sproti odlivamo, da niso polpeti pri peki preveč mokri. Ko se polpeti na eni strani zapečejo (po približno 8 minutah), jih obrnemo in pečemo na drugi strani še približno osem minut oz. tako dolgo, da se lepo zlato rjavo obarvajo.
Če želimo, da so polpeti bolj zapečeni, jih pustimo peči dlje časa, do željne zapečenosti.
Pečene polpete odlagamo na papirnato kuhinjsko krpo, da popije odvečno maščobo.
Krompirjeve polpete na hiter način postrežemo še vroče, na kosu dobrega kruha s sirotko ali pa z enostavno polževo pogačo, tako najbolj hrustajo!
Dober tek!