Smetanova omaka s česnom
Za obroke, za pripravo katerih nimamo na voljo veliko časa, je smetanova omaka s česnom, kot naročena. Smetanova omaka s česnom je odlična “spremljevalka” raznovrstnih testenin, kakor tudi mesnih jedi. Glavno jed naredi bolj sočno in ji da polni okus. Omaki lahko dodamo svežo ali posušeno začimbo po okusu, npr. drobnjak, baziliko, peteršilj, … Jaz sem izbrala baziliko.
Smetanova omaka s česnom – pripomočki
- kozica
- nož
- deska za rezanje
- velika žlica
- majhna žlička
Smetanova omaka s česnom – sestavine
Za 0,5 l omake
- 3 stroki česna
- 3 žlice sončničnega olja
- 200 ml smetane za kuhanje
- 1 žlica mehke moke
- 1 dl mleka
- 5 dag naribanega trdega sira
- ščepec soli
- ščepec popra
- 2 majhni žlički nasekljane (sveže ali posušene) bazilike
Smetanova omaka s česnom – postopek
Segrejemo olje in na hitro prepražimo strt česen. Pražimo le toliko, da česen zadiši, nikakor ne sme porjaveti.
Dodamo smetano za kuhanje in zmanjšamo temperaturo ter nekaj minut počasi mešamo.
V mleko vmešamo moko, sol in poper …
… ter vlijemo v smetano in na zmerni temperaturi počasi mešamo. Če nekaj minut, ko je omaka postala enakomerno gosta, dodamo nariban sir.
Ko se sir popolnoma razpusti, kuhamo še približno 5 minut in dodamo nasekljano (svežo ali suho) baziliko.
Premešamo, še malo “pokuhamo” in omaka je pripravljena.
Prava omaka za prave gurmane!