Brokolijevi polpeti
Print Friendly, PDF & Email

Okusni brokolijevi polpeti za dni, ko nam zadiši nekaj brezmesnega. Enostavna priprava in sočnost sta le dva razloga zakaj jih pripraviti. Poleg brokolija,  se v njih med drugim skrivata še korenje in sir. Korenje poskrbi za barvitost, sir, ki se v notranjosti lepo stopi, pa polpetom doda pikico na i.

Pripomočki za brokolijeve polpete

  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • skleda
  • kuhinjsko cedilo
  • štedilnik
  • ponev
  • lopatka za obračanje
  • tlačilka za krompir ali vilica
  • kuhinjska tehtnica
  • žlica

Sestavine za brokolijeve polpete

Za 4-5 oseb:

  • 800 g brokolija (tehtamo očiščenega)
  • 2 korenja, cca. 100-150 g (lahko tudi izpustite)
  • 3-4 stroki česna
  • šopek peteršilja ali jedilna žlica posušenega
  • 6 jedilnih žlic drobtin
  • 5 jedilnih žlic gladke bele moke
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • muškatni orešček po okusu
  • 2 jajci
  • 150 g sira (jaz sem uporabila ementalca)

In še:

  • malo olja za peko

Priprava brokolijevih polpetov

Na štedilnik pristavimo posodo z vodo, ki ji dodamo ščepec soli in počakamo, da zavre. Medtem, ko čakamo, da voda v posodi zavre, pripravimo brokoli ter korenje.

Najprej očistimo in na cvetove razdelimo brokolijevo glavo. Po potrebi obrežemo slabe dele. Tudi steblo uporabimo, zato ga olupimo in narežemo na manjše koščke (morebitne olesenele dele zavržemo). Brokoli namočimo v vodi in ga operemo.
Tudi korenje umijemo pod tekočo vodo, ga olupimo (ali zgolj ostrgamo) in ga narežemo na manjše kose in ga dodamo k brokoliju.

Ko voda na štedilniku zavre, vanjo stresemo pripravljeno zelenjavo in jo v pokriti posodi ob zmernem vretju kuhamo 10 minut (lahko tudi kakšno minutko več).

Po 10 minutah kuhanja zelenjavo odcedimo in jo takoj splaknemo s hladno vodo. Tako poskrbimo, da bo brokoli obdržal svojo lepo intenzivno zeleno barvo. Brokoli in korenje nato res dobro odcedimo. Medtem, ko ju pustimo na cedilu, lahko naribamo sir in si pripravimo ostale sestavine. Česen olupimo in drobno nasekljamo, prav tako nasekljamo peteršilj.

Odcejeno zelenjavo stresemo v večjo skledo in jo s pomočjo tlačilke za krompir (ali vilicami) pretlačimo. Pustimo nekaj celih kosov zelenjave. Če pa koščkov zelenjave v polpetih ne marate, enostavno pretlačite tako, da koščkov ne bo.

Dodamo ostale sestavine: 2 jajci, nariban sir. Sol, poper, muškatni orešček po okusu ter nasekljana česen in peteršilj. Dodamo še moko in drobtine in vse skupaj dobro premešamo v enotno maso za brokolijeve polpete. Po potrebi (odvisno tudi od tega kako dobro boste odcedili zelenjavo) lahko dodate malo več drobtin ali moke (če boste dali več drobtin kot moke, bodo polpeti bolj rahli), toliko, da boste med dlanmi lahko oblikovali brokolijeve polpete.

Na štedilniku počasi segrejemo ponev, v katero smo dali malo olja. S čistimi rokami zajemamo maso in med dlanmi oblikujemo poljubno velike brokolijeve polpete. Pazite le, da boso vsi približno enako debeli. Zaradi časa peke. Brokolijeve polpete lahko oblikujete tudi tako, da maso zajemate z žlico in maso polagate na segreto ponev.

Polpete pečemo počasi, na srednji temperaturi. Približno 5 minut na eni strani (toliko, da se lepo zlato rjavo zapečejo), nato jih s pomočjo lopatke obrnemo in spečemo še z druge strani. Po želji lahko med pečenjem polpete tudi večkrat obrnete.

Tako, brokolijevi polpeti so pripravljeni. Poleg postrežemo poljubne priloge. Npr.: pire krompir s čemažem, pečen krompir z dimljeno rdečo papriko, pire krompir z repo …

Ljubitelje brokolija vabim, da poskusite tudi:

Ljubitelje polpet pa:

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor