Omleta s koščki mesnin in sira
Ko nam po praznikih ali praznovanjih ostanejo mesnine in sir, jih je škoda zavreči. Z nekaj dodatki, ki jih imamo vedno doma, si lahko pripravimo slasten obrok, da ostanki ne bodo šli v nič. Omleta z mesninami in sirom je primerna tako za zajtrk, kot kosilo, h kateremu postrežemo solato ali za večerjo.
Omleta s koščki mesnin in sira – pripomočki:
- skleda
- žlica
- metlica za stepanje ali električni mešalnik
- ponev
- žlička
- lopatka
- nož
- deska
Omleta s koščki mesnin in sira – sestavine:
za 2 omleti
- 2 jajci
- 8 žlic gladke moke
- cca. 300 ml mleka
- cca. 4 rezine šunke ali pol klobase
- 2 rezini sira
- 2 žlički sončničnega olja
Omleta s koščki mesnin in sira – postopek:
V skledo ubijemo jajci in ju penasto stepemo. Dodamo moko in mleko in vse skupaj dobro premešamo. Po potrebi dodamo še malo mleka ali moke, da dobimo zmes, kot za peko palačink. Mase nisem solila, ker bodo slanost dodale mesnine in sir.
V času, ko bo masa za omleto počivala, pripravimo ostale sestavine. Mesnine narežemo na manjše kocke. Uporabimo lahko šunko, salame, klobase … Na kocke narežemo še sir.
V ponvi segrevamo žličko olja. Ko se segreje, dodamo polovico narezanih mesnin. Na hitro jih popražimo, da zadišijo.
Nato jih prelijemo s polovico mase za omleto.
Po masi razporedimo polovico koščkov sira. Po želji lahko dodate tudi več mesnin ali sira.
Omleto popekamo tako dolgo, da se na spodnji strani zlato zapeče. Nato omleto obrnemo in jo pečemo še na drugi strani. Ker je omleta debelejša od palačink, jo moramo peči malo dlje časa, da v sredini ne bo surova.
Pečeno omleto preložimo na krožnik in ponudimo. Iz preostalih sestavin pa pripravimo še eno omleto. Pri zajtrku lahko ponudimo zraven kavo ali kozarec mleka, pri kosilu ali večerji pa se zraven omlete lepo poda zelena solata.
Brbončice vam bodo hvaležne.