Zelen paradižnik v kisu
Ko nam na vrtu ostane veliko zelenega paradižnika, ki zaradi vremenskih pogojev ne bodo dozoreli, niso pa primerni za shranjevanje v hladilniku, so pa bogati z vitamini in minerali, je ena izmed možnosti tudi ta, da pripravimo zelen paradižnik v kisu.
Zeleni paradižniki vsebujejo vitamine A, E in C in tudi antioksidante, ki se s shranjevanjem v kisu ne uničijo in so koristni za naše telo.
Pripomočki za pripravo paradižnika v kisu
- kozarci s pokrovom
Sestavine za zelen paradižnik v kisu
Za šest 720 ml kozarcev:
- 1600 g očiščenega zelenega paradižnika
- 150 g rdečega korenja
- 40 g česna
Za pripravo kisa:
- 300 ml 9 % kisa za vlaganje
- 900 ml vode
- 1 žlica soli
- 1 žlica mešanih začimb za vlaganje kumar
Postopek priprave zelenega paradižnika v kisu
Vso zelenjavo, ki smo jo nabrali na vrtu, ali kupili v trgovini, dobro operemo pod tekočo vodo in takoj odstranimo paradižnike, ki so začeli gniti in dobivati črno barvo.
Paradižnike narežemo na poljubno velike kose, med rezanjem jim odstranimo peclje, česen olupimo in stroke razpolovimo, korenček po potrebi ostrgamo in narežemo na kolobarje debeline 5 do 8 mm.
V kozarce naložimo zelen paradižnik, pomešan s korenjem in česnom. Zelenjave v kozarec ne tlačimo.
V loncu zavremo mešanico kisa, vode, soli in začimbe in z njim zalijemo naložen paradižnik. Če kozarcev nismo segrevali, jih polnimo na na kovinski podlagi, da ne počijo. Napolnjene kozarce trdno zapremo, jih za nekaj trenutkov obrnemo na pokrovček, nato jih obrnemo pravilno in jih pokrijemo z odejo ali brisačo, da se počasi ohlajajo.
Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka, tako shranjen zelen paradižnik je uporaben najmanj eno leto, če ga hranimo v temnem neogrevanem prostoru.
Tudi nedozorele paradižnike lahko shranimo in jih v mesecih brez pridelkov na vrtu koristno uporabimo. Lučka Glaser
Še nekaj nasvetov za shranjevanje pridelkov iz vrta
- Paradižnikova solata s čebulo za ozimnico.
- Solata z zelenim paradižnikom in fižolom za ozimnico.
- Bolgarska solata za ozimnico.
- Mešana solata za ozimnico – pasterizirana.
- Fermentirana zelenjava.
- Turšija po moje.
- Naribane kumare po mediteransko.
- Vložene bučke po mediteransko.
- Vroče polnjenje naribanih kumaric za solato.
- Rdeča pesa vložena v kisu.
- Kisanje zelja za ozimnico.
- Kisanje repe.