Zelen paradižnik v kisu
Print Friendly, PDF & Email

Ko nam na vrtu ostane veliko zelenega paradižnika, ki zaradi vremenskih pogojev ne bodo dozoreli, niso pa primerni za shranjevanje v hladilniku, so pa bogati z vitamini in minerali, je ena izmed možnosti tudi ta, da pripravimo zelen paradižnik v kisu.
Zeleni paradižniki vsebujejo vitamine A, E in C in tudi antioksidante, ki se s shranjevanjem v kisu ne uničijo in so koristni za naše telo.

Zelen paradižnik v kisu

Pripomočki za pripravo paradižnika v kisu

  • kozarci s pokrovom

Sestavine za zelen paradižnik v kisu

Za šest 720 ml kozarcev:

  • 1600 g očiščenega zelenega paradižnika
  • 150 g rdečega korenja
  • 40 g česna

Za pripravo kisa:

  • 300 ml 9 %  kisa za vlaganje
  • 900 ml vode
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica mešanih začimb za vlaganje kumar

Postopek priprave zelenega paradižnika v kisu

Vso zelenjavo, ki smo jo nabrali na vrtu, ali kupili v trgovini, dobro operemo pod tekočo vodo in takoj odstranimo paradižnike, ki so začeli gniti in dobivati črno barvo.

Zelen paradižnik v kisu

Paradižnike narežemo na poljubno velike kose, med rezanjem jim odstranimo peclje, česen olupimo in stroke razpolovimo, korenček po potrebi ostrgamo in narežemo na kolobarje debeline 5 do 8 mm.

Zelen paradižnik v kisu

V kozarce naložimo zelen paradižnik, pomešan s korenjem in česnom. Zelenjave v kozarec ne tlačimo.
V loncu zavremo mešanico kisa, vode, soli in začimbe in z njim zalijemo naložen paradižnik. Če kozarcev nismo segrevali, jih polnimo na na kovinski podlagi, da ne počijo. Napolnjene kozarce trdno zapremo, jih za nekaj trenutkov obrnemo na pokrovček, nato jih obrnemo pravilno in jih pokrijemo z odejo ali brisačo, da se počasi ohlajajo.

Zelen paradižnik v kisu

Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka, tako shranjen zelen paradižnik je uporaben najmanj eno leto, če ga hranimo v temnem neogrevanem prostoru.

Zelen paradižnik v kisu

Tudi nedozorele paradižnike lahko shranimo in jih v mesecih brez pridelkov na vrtu koristno uporabimo. Lučka Glaser

Še nekaj nasvetov za shranjevanje pridelkov iz vrta

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor