Hitra zelenjavna omaka
Ker nimamo vedno časa, da bi ure in ure viseli v kuhinji in pripravljali obroke, nam pridejo takšne hitre brezmesne omake, zelo prav. Hitra zelenjavna omaka, lepo paše k rižu ali testeninam, ali pa kar tako s kruhom. Omaka, ki je lahko tudi zelenjavna priloga, stvar okusa. Ideja za dobro brezmesno zdravo kosilo ali večerjo. Priprava je zelo hitra in enostavna. 🙂
Hitra zelenjavna omaka – pripomočki:
- štedilnik
- kuhalnica
- deska za rezanje
- nož
- ponev ali vok
Hitra zelenjavna omaka – sestavine:
Za 2 osebi
- 1 srednje velika rdeča čebula
- 1 mlada bučka
- 2 manjši rumeni papriki
- 3 stroki česna
- 1 srednje velik zrel paradižnik
- 2 žlici bambusovih vršičkov (po želji)
- sol in poper po okusu
- curry (po želji)
- 1 žlica do 2 sezamovega ali olivnega olja
- (ostala zelenjava po želji)
- 1 žlica do 2 paradižnikove mezge (po želji)
- 1 dl vode
Hitra zelenjavna omaka – postopek:
Na deski za rezanje, na debelo nasekljamo čebulo, česen, papriko in bučko.
Na štedilnik pristavimo ponev, v katero zlijemo olje, počakamo, da se segreje in vanj stresemo čebulo in bambusove vršičke. Bambusove vršičke lahko nabiramo sami pomladi, ali pa jih kupimo vložene v slanici. Premešamo s kuhalnico, in pustimo, da se vse rahlo prepraži, cca 3 minute.
Nato v ponev dodamo še česen, papriko in bučko, ter vse skupaj premešamo. Najboljše pri tej omaki je to, da ji lahko dodamo tudi ostalo zelenjavo, ki jo imamo doma ta čas.
Ogenj znižamo na polovico, ko se začne pražiti solimo in popramo po okusu, dodamo vodo in pustimo, da se kuha 10 minut. Vmes premešamo. Že želite, lahko v omako dodate ščepec curryja. Na koncu dodamo še na koščke narezan paradižnik, paradižnikovo mezgo po želji in na drobno nasekljan peteršilj.
Pokuhamo še minuto in odstavimo. In naša omaka je pripravljena.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah