Testenine s šampinjoni in sirom
Testenine s šampinjoni in sirom so okusno, hitro ter zelo enostavno pripravljeno kosilo. Potrebujemo le še solato, morda kozarec poljubnega vina, če želite, in jed je pripravljena. Omaka se krasno poda tudi k tortelinom ali njokom.
Pripomočki za pripravo testenin s šampinjoni in sirom
- posoda s pokrovko za kuhanje testenin
- kozica s pokrovko za kuhanje omake
- deska in nož za rezanje
- kuhinjska tehtnica
- jedilna žlica
- kuhalnica
- štedilnik
Sestavine za testenine s šampinjoni in sirom
Za 3-4 osebe
- poljubne testenine v količini, ki jo sicer skuhate za 3 oz. 4 osebe (jaz za 1 osebo skuham 80-100 g testenin)
- 250-280 g šampinjonov
- 1 strok česna
- 1 čebula
- poper po okusu
- sol po okusu
- 1 šopek nasekljanega svežega peteršilja ali 1 jedilna žlica posušenega
- 80-90 g sira (jaz sem uporabila ementalca)
- malo maščobe (olje, kokosova mast, sezamovo olje, …)
Po želji:
- 1-2 jedilni žlici kisle smetane
Postopek priprave testenin s šampinjoni in sirom
Na štedilnik pristavimo posodo za vodo, v kateri boste skuhali testenine. Medtem, ko čakamo, da voda zavre, očistimo šampinjone in jih narežemo na lističe. Česen in čebulo olupimo in ju drobno nasekljamo. Enako storimo tudi s peteršiljem, v kolikor imamo svežega.
Ko voda za testenine zavre, vanjo damo izbrane testenine in jih skuhamo po navodilih z embalaže. Na manjše kocke narežemo še sir.
Ta čas, ko se testenine kuhajo, v kozici segrejemo maščobo in na njej na hitro prepražimo nasekljano čebulo in česen ter peteršilj. Samo toliko, da zadiši.
Nato dodamo na lističe narezane šampinjone in premešamo. Pokrijemo in dušimo na znižani temperaturi 3-4 minute, toliko, da šampinjoni spustijo sok.
Po tem času kozico odkrijemo in k šampinjonom stresemo še na kocke narezan sir.
Premešamo in na nizkem ognju kuhamo še toliko časa, da se sir stopi. Medtem so testenine najbrž že kuhane in jih zato odcedimo.
Testenine, ki smo jih odcedili dodamo k omaki iz šampinjonov in sira ter vse skupaj premešamo. In postrežemo.
Po želji lahko vse skupaj posujete še z malo parmezana, ni pa nujno (jaz nisem).