Hitro in enostavno pripravljena omaka iz bučk in korenja
Print Friendly, PDF & Email

Včasih nam zmanjkuje časa, vseeno pa bi, kot prilogo h kosilu radi postregli kakšno omako. Za takšne priložnosti je odlična rešitev okusna in hitro pripravljena smetanova omaka iz bučk in korenja. Za njeno pripravo boste potrebovali cca. 25 minut in že boste lahko sedli h kosilu. Odlično se poda kot priloga k širokim rezancem, skutnim svaljkom ali pa k mesu.

hitro-pripravljena-omaka-iz-buck-in-korencka (7)

Pripomočki za omako iz bučk in korenja:

  • ribežen
  • kozica s pokrovko
  • kuhalnica
  • nož

Sestavine za omako iz bučk in korenja:

(kot priloga za 3-4 osebe)

  • 2 bučki (cukini)
  • 1 večji korenjček
  • 1 strok česna
  • 1-2 vejici peteršilja (v kolikor nimate svežega, lahko uporabite posušenega)
  • sol in poper po okusu
  • 2 ščepca muškatnega oreščka
  • po želji: ščepec ali dva bazilike
  • malo kokosove masti
  • 1 kisla smetana (180 g lonček)
  • 1 trikotnik topljenega sira

Postopek priprave omake iz bučk in korenja:

Najprej operemo bučki in korenje. Bučkama odrežemo oba konca, če želimo ju lahko tudi olupimo, ni pa nujno. Bučki in korenje naribmo na tanke kolobarje s pomočjo ribežna.

hitro-pripravljena-omaka-iz-buck-in-korencka (1)

Nato v kozici stopimo malo koksove masti in na njej na hitro prepražimo na drobno sesekljan strok česna in peteršilj. Samo toliko, da prijetno zadiši. Pražimo na nizki temperaturi.

hitro-pripravljena-omaka-iz-buck-in-korencka (2)

Takoj nato dodamo na kolobarje naribano zelenjavo, na hitro pomešamo in malenkost zvišamo temperaturo na štedilniku. Po okusu solimo, popramo in dodamo muškatni orešček. Če želite, lahko dodate tudi malo bazilike. Dobro premešamo in pustimo, da se praži 2 minuti.

hitro-pripravljena-omaka-iz-buck-in-korencka (3)

Nato omaki iz bučk in korenja dodamo še 1 lonček kisle smetane (180 g) in trikotnik topljenega sira. Na hitro premešamo.

hitro-pripravljena-omaka-iz-buck-in-korencka (4)

Pokrijemo kozico in na zmerni temperaturi omako kuhamo približno 15 – 20 minut. Naj počasi, nežno vre. Občasno premešamo.

Omaka iz bučk in korenja je po 20 minutah kuhana. Zelenjava v njej pa še vedno prijetno hrustljava. V kolikor želite, da se zelenjava nekoliko bolj razpusti, le podaljšajte čas kuhanja.

hitro-pripravljena-omaka-iz-buck-in-korencka (5)

Uživajte v kremni teksturi smetanove omake s hrustljavo zelenjavo v kombinaciji z začimbami.

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.2]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor