Krompirjeva enolončnica
Print Friendly, PDF & Email

Krompirjeva enolončnica se prileže predvsem v hladnejših mesecih, teknila pa nam bo tudi poleti. Njena priprava je preprosta in hitra, sestavine zanjo pa imate najbrž kar doma.

Krompirjeva enolončnica – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Krompirjeva enolončnica – sestavine

  • 1 žlica svinjske masti ali druge maščobe (olje, zaseka …)
  • 1 čebula
  • 400 g olupljenega in na kocke narezanega krompirja
  • 1 žlica mlete rdeče paprike
  • voda
  • sol
  • poper
  • 2 žlici ostre moke
  • 1 kisla smetana (180 g)
  • 1 ali 2 žlički paradižnikove mezge
  • 1 žlička kisa
  • klobase ali hrenovke

Krompirjeva enolončnica – postopek

V loncu razpustimo maščobo in na njej prepražimo čebulo, ki smo jo predhodno narezali na koščke. Dodamo koščke krompirja in posujemo s papriko v prahu.

Premešamo in takoj zalijemo z vodo. Vode naj bo toliko, da dobro prekrije celotno količino krompirja.

Solimo in popramo. Pri začinjanju ne pozabimo, da so tudi mesnine slane in poprane. Pokrijemo s pokrovko in kuhamo, dokler krompir ni kuhan. V enolončnico damo kuhat klobase ali hrenovke. Količina mesnin je odvisna od našega okusa. Jaz sem dodala pol para na osebo.

V posodici zmešamo kislo smetano, moko in približno 200 ml vode.

Ko so klobase kuhane, preko cedila zlijemo dobljeno zmes v enolončnico in mešamo.
Dodamo še malo paradižnikove mezge in kis po okusu. Ti sestavini obvezno dodamo na koncu, saj se v nasprotnem primeru krompir ne bo skuhal. Kuhamo še toliko časa, da tekočina zavre. K enolončnici se odlično poda domači rženi kruh s semeni.

Brbončice vam bodo hvaležne!

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.8]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor