Enostavna zelenjavna omaka
Enostavna zelenjavna omaka, polnega okusa. Prileže se kot priloga k svaljkom, popečenim zrezkom, k testeninam, tortelinom, nam pa je tokrat teknila s polento, naravnost odlična pa je skupaj s pečeno polento s parmezanom. Pri pripravljena je zelo enostavno, v le nekaj korakih.
Pripomočki za pripravo zelenjavne omake
- nož in deska za rezanje
- lupilec
- kozica s pokrovko
- kuhalnica
- štedilnik
Sestavine za pripravo zelenjavne omake
Za 2-3 osebe:
- 1-2 mladi čebuli
- 1-2 stroka česna
- 1 manjša bučka (cca. 250 g)
- 1/2 rdeče paprike (cca. 70 g)
- 1,5 dl domače paradižnikove mezge
- sol po okusu
- poper po okusu
- muškatni orešček po okusu
- 3-4 ščepi timijana (lahko tudi bazilike ali peteršilja)
- malo maščobe (cca.1 jedilna žlica olivnega olja v mojem primeru)
Postopek priprave zelenjavne omake
Najprej vam priporočam, da očistite in pripravite vso zelenjavo. Mlado čebulo skupaj z zelenjem narežemo na kolobarje, tudi česen olupimo in ga sesekljamo. Bučko olupimo in narežemo na poljubno velike koščke. Moji so veliki okoli 0,5 centimetra. V primeru, da imate domačo, mlado bučko lupljenje ni potrebno. Tudi papriko očistimo in jo narežemo na poljubne koščke.
Nato v kozici segrejemo malo maščobe in na njej na hitro prepražimo mlado čebulo in česen. Toliko, da lepo zadiši. Nato dodamo narezano bučko, vse začimbe in premešamo. V pokriti kozici na zmanjšani temperaturi (toliko, da nežno brbota) dušimo cca. 3 minute.
Nato dodamo še papriko, ponovno premešamo in ponovno dušimo 2-3 minute.
Po tem času prilijemo še domačo paradižnikovo mezgo (če je nimate, uporabite kupljeno pulpo), premešamo in povišamo temperaturo na štedilniku, da zelenjavna omaka zavre. Ko zavre, ponovno znižamo temperaturo in v pokriti kozici kuhamo še približno 15 minut.
Zelenjavna omaka je pripravljena, da jo postrežete poleg vaše najljubše jedi.
Dober tek!