Zelenjavni narastek s polento
Print Friendly, PDF & Email

Rada spečem zelenjavni narastek s polento, ker je zelo preprost za pripravo in zelo okusen. Spodnja plast je iz polente z nekaj dodatki za še boljši okus, v sredini je zelenjava, na vrhu pa sir. Vse skupaj je zapečeno v pečici in jed lahko postrežemo kot samostojno, odlično zelenjavno kosilo, poleg katerega se dobro poda izbrana solata, lahko pa je ta narastek priloga h kakšni drugi jedi, še posebej, če kuhamo za mesojedce, lahko zraven postrežemo zrezke ali meso z omako, čeprav je že narastek sam po sebi sočen. Uporabimo lahko svežo ali zamrznjeno zelenjavo.

Pripomočki za zelenjavni narastek s polento:

  • dve posodi, ena s pokrovko
  • deska
  • nož
  • vilice
  • žlica
  • ribežen
  • tehtnica
  • cedilo
  • posoda za merjenje tekočin
  • kuhalnica
  • štedilnik
  • pečica
  • pekač velikosti 22 x 29 cm

Sestavine za zelenjavni narastek s polento:

Za pekač velikosti 22 x 29 cm:

  • 150 g stročjega fižola
  • 120 g korenja
  • 380 g bučke
  • 1 dl pelatov
  • ščep origana
  • 100 g polente
  • 25 g polnozrnatega pšeničnega zdroba (lahko nadomestimo z navadnim)
  • 1 žlica domače začimbne mešanice (lahko nadomestimo s kupljeno)
  • 50 g sira
  • 2 dl vode od kuhanja stročjega fižola (lahko nadomestimo s svežo vodo)
  • ščep + ščepec soli
  • pol žličke masla ali olja

Postopek za zelenjavni narastek s polento:

Zelenjavni narastek s polento pripravimo tako, da najprej pripravimo srednjo plast, torej zelenjavo. Olupimo in na 1 cm velike koščke narežemo 120 g korenja, olupimo (ali tudi ne, če je domača) 380 g bučke in jo prav tako narežemo na 1 cm velike kockice ter očistimo 150 g stročjega fižola. Fižolu odrežemo konce in ga narežemo na 2-3 cm dolge koščke.

Na štedilnik pristavimo posodo, v katero nalijemo vodo in jo posolimo s ščepom soli. Ko zavre, vanjo stresemo narezan stročji fižol. Kuhamo približno 10 minut na višji temperaturi, da se stročji fižol zmehča. Ni potrebno, da je povsem kuhan, a mora biti že dokaj zmehčan.
Na štedilnik pristavimo tudi posodo, v kateri bomo podušili korenje in bučko. Dodamo par žlic vode in vanjo stresemo koščke bučke in korenja. Posolimo s ščepcem soli, pokrijemo in dušimo 10 minut.

Ko je stročji fižol skoraj kuhan, kar preverimo z vilicami, ga odcedimo tako, da prihranimo vodo, v kateri se je kuhal (to najlažje storimo tako, da pod cedilo postavimo posodo za merjenje tekočin in ujamemo 2 dl vode od stročjega fižola). Stročji fižol dodamo k bučki in korenju, premešamo in dodamo 1 dl pelatov ter žlico domače začimbne mešanice. Kuhamo nepokrito še 5 minut.

Medtem pripravimo še prvo plast zelenjavnega narastka s polento, to je polenta. Zavremo 2 dl vode, v kateri se je kuhal stročji fižol (lahko pa uporabimo tudi svežo). Ko zavre, vanjo vsujemo 100 g polente in 25 g polnozrnatega pšeničnega zdroba. Mešamo z metlico, da ne nastanejo grudice in kuhamo približno 5-7 minut, da se zmes zgosti. Temperaturo po tem, ko je voda zavrela, znižamo in kuhamo na nižji temperaturi, da se nam polenta ne prismodi in da se lepo skuha, zmehča. Nato vmešamo ščep origana. Polento razporedimo po pekaču, ki ga prej rahlo namastimo s pol žličke masla ali olja.

Čez plast polente nadevamo zelenjavo, čez katero pa posujemo še 50 g naribanega sira.

Pekač potisnemo v klasično pečico, ogreto na 165 °C in narastek pečemo približno 45 minut oz. dokler zelenjavni narastek s polento po vrhu ne postane zlato-rjavo zapečen.

Dober tek!

Če radi pripravljate narastke, je tukaj še nekaj slanih:

in sladek:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor