Testenine s česnom in olivnim oljem
Testenine s česnom in olivnim oljem ali po italijansko aglio e olio so eden najpreprostejših in najhitrejših načinov za pripravo testenin. Pri tem receptu je najbolje, da uporabimo dolge testenine npr. špagete, bucatine, fettucine, linguine, …
Testenine s česnom in olivnim oljem – pripomočki:
- srednje velika kozica
- velik lonec s pokrovko za kuhanje testenin
- cedilo za testenine
- deska za rezanje
- nož
- kuhalnica
- jedilna žlica
- ribežen z drobnimi luknjicami
Testenine s česnom in olivnim oljem – sestavine:
(za 2 osebi):
- 200 – 220 g testenin – pri meni so pri tem receptu običajno špageti ali linguini
- 6 jedilnih žlic olivnega olja
- 6 strokov česna
- sol
- voda za kuhanje testenin
- malo parmezana
- ščep popra
po želji še (glejte opombo spodaj):
- 3 češnjeve paradižnike na osebo
Testenine s česnom in olivnim oljem – priprava:
Parmezan drobno naribamo. Česen olupimo in narežemo na čim tanjše lističe.
V velikem loncu pristavimo vodo, jo dobro osolimo in počakamo, da voda zavre. Da bo voda prej zavrela, lonec pokrijemo s pokrovko. V osoljen krop damo kuhati testenine in jih kuhamo toliko časa, kot je navedeno na embalaži. Testenine vedno kuhamo odkrite.
V srednje veliki kozici segrejemo olivno olje. Olivno olje naj bo čim bolj kvalitetno, saj le-ta močno vpliva na okus. Na vroče olje damo na tanke lističe narezane stroke česna in jih pražimo do zlate barve. Česen mora imeti dovolj prostora, da se vsi lističi čim bolj enakomerno prepražijo. Velikokrat premešamo oz. pretresemo ter ves čas pazimo, da sem nam česen ne zažge. To se lahko zgodi zelo, zelo hitro, zato je najbolje ves čas stati zraven.
Kuhane testenine odcedimo, damo nazaj v lonec, v katerem so se kuhale, in prelijemo z zlato prepraženim česnom (vključno z oljem, v katerem se je pražil). Po želji jih lahko rahlo popopramo. Posujemo z malo drobno naribanega parmezana in takoj postrežemo.