Testenine s česnom in olivnim oljem
Print Friendly, PDF & Email

Testenine s česnom in olivnim oljem ali po italijansko aglio e olio so eden najpreprostejših in najhitrejših načinov za pripravo testenin. Pri tem receptu je najbolje, da uporabimo dolge testenine npr. špagete, bucatine, fettucine, linguine, …

testenine-s-cesnom-in-olivnim-oljemTestenine s česnom in olivnim oljem – pripomočki:

  • srednje velika kozica
  • velik lonec s pokrovko za kuhanje testenin
  • cedilo za testenine
  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhalnica
  • jedilna žlica
  • ribežen z drobnimi luknjicami

Testenine s česnom in olivnim oljem – sestavine:

(za 2 osebi):

  • 200 – 220 g testenin – pri meni so pri tem receptu običajno špageti ali linguini
  • 6 jedilnih žlic olivnega olja
  • 6 strokov česna
  • sol
  • voda za kuhanje testenin
  • malo parmezana
  • ščep popra

po želji še (glejte opombo spodaj):

  • 3 češnjeve paradižnike na osebo

Testenine s česnom in olivnim oljem – priprava:

testenine-s-cesnom-in-olivnim-oljemParmezan drobno naribamo. Česen olupimo in narežemo na čim tanjše lističe.

testenine-s-cesnom-in-olivnim-oljemV velikem loncu pristavimo vodo, jo dobro osolimo in počakamo, da voda zavre. Da bo voda prej zavrela, lonec pokrijemo s pokrovko. V osoljen krop damo kuhati testenine in jih kuhamo toliko časa, kot je navedeno na embalaži. Testenine vedno kuhamo odkrite.

testenine-s-cesnom-in-olivnim-oljemV srednje veliki kozici segrejemo olivno olje. Olivno olje naj bo čim bolj kvalitetno, saj le-ta močno vpliva na okus. Na vroče olje damo na tanke lističe narezane stroke česna in jih pražimo do zlate barve. Česen mora imeti dovolj prostora, da se vsi lističi čim bolj enakomerno prepražijo. Velikokrat premešamo oz. pretresemo ter ves čas pazimo, da sem nam česen ne zažge. To se lahko zgodi zelo, zelo hitro, zato je najbolje ves čas stati zraven.

testenine-s-cesnom-in-olivnim-oljemKuhane testenine odcedimo, damo nazaj v lonec, v katerem so se kuhale, in prelijemo z zlato prepraženim česnom (vključno z oljem, v katerem se je pražil). Po želji jih lahko rahlo popopramo. Posujemo z malo drobno naribanega parmezana in takoj postrežemo.

Opomba
Na tej točki je recept za klasične testenine s česnom in olivnim oljem končan. Sama jim (za malo barve na krožniku) rada dodam par na hitro popečenih češnjevih paradižnikov. Češnjeve paradižnike narežem na polovičke in jih rahlo posolim in na hitro popečem (pol minutke) v isti kozici, v kateri sem prej pražila česen, samo toliko, da se malo zmehčajo. Ne dodajam nič dodatnega olja.

testenine-s-cesnom-in-olivnim-oljemUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 21 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor