Bobiči
Bobiči so preprosta istrska jed, ki jo na tem območju pripravljajo že od nekdaj. Zanjo je značilno, da sestavine niso stalne, ampak je vse odvisno od tega, kaj imamo trenutno pri roki. V bistvu gre za mineštro, ki jo pripravimo iz koruze, krompirja, korenčka, paradižnika in več vrst stročnic (fižol, grah, bob, leča, stročji fižol, čičerika …). Za bobiče bomo porabili zelo malo časa, predvsem, če bomo uporabili konzervirane stročnice. Mineštra je zelo hranljiva in okusna, ker pa jo pripravimo resnično ekspresno, je zelo dobra izbira za dneve, ko se nam mudi. Kljub temu, da so na sliki v mineštri hrenovke, je to vsekakor sestavina, ki jo lahko brez problema izpustimo. Bobiči bodo vseeno odlični in primerni za vegetarijance, vegane in diabetike.
Bobiči – pripomočki:
- večja posoda za kuhanje
- menzura
- kuhalnica
- lupilnik
- nož
- cedilo
- podlaga za rezanje
- nekaj manjših posodic
Bobiči – sestavine:
(za 4 – 6 porcij)
- 2x 200 g pločevinki fižola (jaz sem uporabila bel in rdeč fižol)
- 1x 200 g pločevinka koruze
- skodelica svežega ali zmrznjenega graha
- 1 krompir
- 2 korenčka
- 1 manjša čebula
- strok česna
- 3 posušeni ali sveži paradižniki
- 1 l vrele vode
- 2 žlici oljčnega olja
- sol, poper
- poljubna sveža zelišča (recimo: peteršilj, origano, drobnjak, meta…)
- hrenovke (po želji)
Kako bobiče pripravimo:
Suhe paradižnike narežemo na drobne koščke, damo v posodico in namočimo v nekaj žlicah tople vode.
Fižol in koruzo stresemo v cedilo in ju splahnemo pod tekočo vodo.
Krompir in korenček olupimo ter narežemo na kockice v velikosti fižola ali grahovih zrn.
Čebulo in česen sesekljamo.
Sveža zelišča operemo, osušimo s tresenjem ter sesekljamo.
V dobro ogreto posodo vlijemo oljčno olje ter na njem prepražimo čebulo.
Nato primešamo vso zelenjavo, po okusu solimo in popramo ter nekoliko prepražimo.
Zelenjavo neprestano mešamo, da se ne prime na dno. Nato jo zalijemo z vrelo vodo, dobro premešamo, zmanjšamo ogenj in kuhamo še kakšnih 10 – 15 minut.
Bobičem na koncu dodamo sveža zelišča ter dobro premešamo. Poskusimo in po potrebi dosolimo. Zdaj so bobiči že pripravljeni. Če želimo, dodamo hrenovke in jih skuhamo v mineštri, tako bo dobila okus po mesu. Ko so le-te skuhane, jih vzamemo iz mineštre in jih razrežemo na kolobarčke.
Bobiče postrežemo v globokih krožnikih in na vrh stresemo kolobarčke hrenovk.
Dober tek!