Bobiči
Print Friendly, PDF & Email

Bobiči so preprosta istrska jed, ki jo na tem območju pripravljajo že od nekdaj. Zanjo je značilno, da sestavine niso stalne, ampak je vse odvisno od tega, kaj imamo trenutno pri roki. V bistvu gre za mineštro, ki jo pripravimo iz koruze, krompirja, korenčka, paradižnika in več vrst stročnic (fižol, grah, bob, leča, stročji fižol, čičerika …). Za bobiče bomo porabili zelo malo časa, predvsem, če bomo uporabili konzervirane stročnice. Mineštra je zelo hranljiva in okusna, ker pa jo pripravimo resnično ekspresno, je zelo dobra izbira za dneve, ko se nam mudi. Kljub temu, da so na sliki v mineštri hrenovke, je to vsekakor sestavina, ki jo lahko brez problema izpustimo. Bobiči bodo vseeno odlični in primerni za vegetarijance, vegane in diabetike.

bobiči

Bobiči – pripomočki:

  • večja posoda za kuhanje
  • menzura
  • kuhalnica
  • lupilnik
  • nož
  • cedilo
  • podlaga za rezanje
  • nekaj manjših posodic

Bobiči – sestavine:

(za 4 – 6 porcij)

  • 2x 200 g pločevinki fižola (jaz sem uporabila bel in rdeč fižol)
  • 1x 200 g pločevinka koruze
  • skodelica svežega ali zmrznjenega graha
  • 1 krompir
  • 2 korenčka
  • 1 manjša čebula
  • strok česna
  • 3 posušeni ali sveži paradižniki
  • 1 l vrele vode
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol, poper
  • poljubna sveža zelišča (recimo: peteršilj, origano, drobnjak, meta…)
  • hrenovke (po želji)

Kako bobiče pripravimo:

Suhe paradižnike narežemo na drobne koščke, damo v posodico in namočimo v nekaj žlicah tople vode.

bobiči (8)

bobiči

Fižol in koruzo stresemo v cedilo in ju splahnemo pod tekočo vodo.

bobiči

Krompir in korenček olupimo ter narežemo na kockice v velikosti fižola ali grahovih zrn.

bobiči

bobiči

Čebulo in česen sesekljamo.

bobiči

Sveža zelišča operemo, osušimo s tresenjem ter sesekljamo.

 

bobiči

V dobro ogreto posodo vlijemo oljčno olje ter na njem prepražimo čebulo.

bobiči

Nato primešamo vso zelenjavo, po okusu solimo in popramo ter nekoliko prepražimo.

bobiči

Zelenjavo neprestano mešamo, da se ne prime na dno. Nato jo zalijemo z vrelo vodo, dobro premešamo, zmanjšamo ogenj in kuhamo še kakšnih 10 – 15 minut.

bobiči

Bobičem na koncu dodamo sveža zelišča ter dobro premešamo. Poskusimo in po potrebi dosolimo. Zdaj so bobiči že pripravljeni. Če želimo, dodamo hrenovke in jih skuhamo v mineštri, tako bo dobila okus po mesu. Ko so le-te skuhane, jih vzamemo iz mineštre in jih razrežemo na kolobarčke.

bobiči

Bobiče postrežemo v globokih krožnikih in na vrh stresemo kolobarčke hrenovk.

Namig
Pri pripravi bobičev lahko uporabimo tudi več vrst stročnic in druge stročnice, če jih imamo pri roki. Načeloma naj bi bila notri vsaj ena vrsta fižola in koruza, ostale stročnice so po želji. Jaz rada uporabljam raznobarvne stročnice, zaradi česar je končana jed lepe barve. Namesto posušenega paradižnika lahko dodamo svežega, paradižnikov koncentrat ali mezgo. Jaz uporabljam suhega, ker je le-ta slajši od svežega in doda prijetno aromo, vendar ga je dobro nekoliko namočiti, da se hitreje razkuha. Namesto hrenovk lahko dodamo katere koli suhe mesnine (klobase, panceto, pocvrte pršutne kockice …), ali pa ničesar mesnega. Bobiči bodo odlični v vsakem primeru.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor