Porova omaka
Print Friendly, PDF & Email

Imate radi por? Sama ga obožujem in ga nadvse rada uporabljam pri kuhi. Porova omaka po tem receptu je nežna in kremna, saj ostrino pora lepo dopolnita rdeča paprika in smetana za kuhanje. Sama priprava pa je zelo enostavna in tudi hitra, saj bo porova omaka pripravljena v dobrih dvajsetih minutah. Poleg porove omake lahko postrežete svaljke, ajdovo kašo, riž, torteline in druge poljubne testenine.

Pripomočki za pripravo porove omake

  • nož in deska za rezanje
  • kozica s pokrovko
  • kuhalnica
  • kuhinjska tehtnica
  • štedilnik

Sestavine za porovo omako

Za 3-4 osebe:

  • 200 g pora (1 večji por)
  • 100 g rdeče paprike (1 večja paprika)
  • 6 češnjevih paradižnikov (oz. cca. 70 g paradižnika)
  • 40 g masla (lahko tudi olje, kokosova maščoba … )
  • 200 ml smetane ta kuhanje
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • 1-2 ščepca muškatnega oreščka
  • 1 žlica posušenega peteršilja ali šopek svežega

Priprava porove omake

Najprej si pripravimo vso zelenjavo, ki jo operemo in pri poru odrežemo morebitne slabe liste in koreninice, sicer pa uporabimo cel por, tudi zelene dele.
Por narežemo na nekaj milimetrov široke kolobarje, papriko prerežemo na pol, ji odstranimo semena in jo nato narežemo na tanjše trakove in trakove nato na majhne kvadratke. Paradižnik pa narežemo na četrtinke. Če boste uporabili navaden paradižnik ga narežite na kocke.

Nato v kozici segrejemo maslo in, ko se maslo stopi, na njem na hitro prepražimo narezan por. Pražimo ga približno 1-2 minuti, toliko, da postekleni in malo uplahne.

Ko je por prepražen, mu dodamo narezano papriko in paradižnik, solimo, popramo, dodamo peteršilj (če imamo svežega ga prej nasekljamo) in muškatni orešček. Premešamo in v pokriti kozici na zmernem ognju kuhamo 10 minut. Občasno premešamo.


Po 10 minutah porovi omaki dodamo še smetano za kuhanje, vse skupaj dobro premešamo in pokriti posodi na zmernem ognju kuhamo še približno 5 minut, da se okusi povežejo.


In porova omaka je pripravljena.


Ljubitelje pora vabim, da poskusijo tudi:

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor