Omaka za testenine s sirom in šunko
Print Friendly, PDF & Email

Omaka za testenine s sirom in šunko je preprosta omaka, ki jo pripravimo v zelo kratkem času, medtem pa skuhamo še testenine in slasten obrok je končan. Zraven postrežemo skledo solate in naše kosilo je popolno. Po želji lahko dodamo še kakšno dodatno sestavino, po principu “pospravi hladilnik” in tako naredimo še red v hladilniku. Super, kajne?

Omaka za testenine s sirom in šunko – pripomočki:

  • globoka ponev
  • kuhalnica
  • deska za rezanje
  • nož

Omaka za testenine s sirom in šunko – sestavine:

  • 2 ml smetane za kuhanje
  • 1 žlica maščobe (npr. kokosovo olje)
  • 10 dag šunke
  • 100 g sira čedar
  • sol, poper (po okusu)
  • 0,5 dl mleka (po potrebi)

Omaka za testenine s sirom in šunko – postopek:

10 dag šunke narežemo na poljubne kose; lahko na kockice ali rezine, ki jih nato narežemo na manjše kose.

V ponvi segrejemo 1 žlico maščobe. Uporabimo tisto, ki je uporabljamo tudi sicer. Jaz sem uporabila kokosovo olje. Na segreto maščobo stresemo šunko in jo pražimo na višji temperaturi približno 3 minute, da zadiši in da se malce obarva. Nato dodamo 2 dl smetane za kuhanje ter solimo in popramo po okusu.

Vse skupaj dobro premešamo in počakamo, da se smetana segreje. V segreto smetano natrgamo trdi sir čedar, ki ima izrazito rumeno barvo in bo dal naši omaki poseben okus in barvo.

S kuhalnico mešamo tako dolgo, da se sir popolnoma stopi v smetani. Nastane gosta struktura, ki se “vleče kot žvečilni”. Če se nam zdi omaka pregosta, dodamo malo mleka (nekaj žlic oz. največ 0,5 dl). Dobro premešamo in omaka za testenine je končana.

Dober tek!

Ljubitelji testenin, poskusite tudi testenine Bella Italia, zeleno bele rezance v smetanovi omaki ali pripravite še druge slastne omake, npr. enostavno gobovo omako ali smetanovo omako s sirom.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor