Porova enolončnica s krompirjem in klobaso
Print Friendly, PDF & Email

Enolončnice vedno teknejo in nas nasitijo. Ena takšnih je tudi porova enolončnica s krompirjem in klobaso, ki pa je za povrh vsega še zelo enostavno in tudi hitro pripravljena. Kot takšna je primerna tudi za tiste dni, ko se nam mudi, nimamo na voljo veliko časa, vseeno pa si želimo zaužiti pristen, domač, topel obrok.

Všeč bo ljubiteljem pora in tistim, ki bodo to še morda postali, saj v njej lepo prevladuje sladkobni okus pora.

Tisti, ki želite, lahko klobaso brez skrbi izločite in tako pripravite povsem brezmesno različico, ki je meni osebno še boljša. A, ker pri mojem možu brez mesa skorajda ne gre, v porovo enolončnico dodam tudi klobaso.
Poleg porove enolončnice postrežem čebulni kruh z jogurtom ali pa palačinke.

Pripomočki za porovo enolončnico

  • nož in deska za rezanje
  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • kuhalnica
  • žlica
  • merilnik tekočin
  • štedilnik
  • kuhinjska tehtnica

Sestavine za porovo enolončnico

Za 4 osebe

  • 300 g pora
  • 250 g krompirja
  • 2 korenja (cca. 50 g)
  • 1/2 Kajžarske ali Kranjske klobase (ali druge, podobne klobase)
  • 1 l vode
  • 1 jedilna žlica masla (cca. 20-25 g), lahko tudi olje
  • 1 jušna žlica domače mešanice začimb ali domače zelenjavne jušne osnove
  • 2 ščepca muškatnega oreščka
  • ščepec soli (previdno s soljo, slana je že klobasa in mešanica začimb)
  • poper po okusu
  • šopek svežega peteršilja ali jušna žlica posušenega

Priprava porove enolončnice

Priprave se bo najlažje lotiti tako, da si pripravimo vse sestavine, ki jih bomo nato samo še eno za drugo dodali v lonec za kuhanje in vse ostalo bo opravil štedilnik.
Por očistimo in odrežemo dele, ki niso primerni za uporabo. Nato ga narežemo na kolobarje, ki naj bodo široki nekaj milimetrov.

Korenje ostrgamo in narežemo na kolobarje, širine 3-4 milimetre. Tudi krompir olupimo, ga umijemo in narežemo na kocke poljubne velikosti, sama jih narežem na grižljaju primerne kose. Klobaso narežemo na kolobarje (širine 3-5 mm) in potem, po želji, še vsak posamezni kolobar prerežemo na pol.

Na štedilniku, v posodi stopimo in segrejemo maslo (lahko tudi olje). Na njem na hitro, toliko, da zadiši popražimo por.

Poru dodamo korenje in klobaso. Premešamo in pražimo 1-2 minuti. Pražimo na nizki temperaturi.

Dodamo še krompir, premešamo in vse skupaj zalijemo z vodo, premešamo.

Povišamo temperaturo štedilnika, dodamo začimbe, premešamo in počakamo, da zavre. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in ob zmernem vrenju porovo enolončnico s krompirjem in klobaso kuhamo približno 20 minut. Toliko, da se krompir skuha.

Ko je porova enolončnica kuhana, preverimo, ali nam začinjenost ustreza, sicer lahko dodamo še malo soli ali bolje, mešanice začimb, morda popra, nato pa jo postrežemo. Priporočam da skupaj s kruhom, palačinkami. Poleg pa se bodo odlično, kot sladica podali tudi buhtlji.

Ljubitelje enolončnic, minešter in na sploh jedi na žlico vabim, pa poskusijo tudi:

Dober tek želim!

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.6]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor