Testenine z lososom v smetanovi omaki
Print Friendly, PDF & Email

Testenine z lososom v smetanovi omaki so jed, ki jo pripravimo hitro in enostavno, tudi če rib ne pripravljamo pogosto. Čez polnozrnate testenine, ki so bogatega okusa, prelijemo nežno kremno smetanovo omako, ki ji piko na i daje edinstven okus lososa.

Pripomočki za testenine z lososom v smetanovi omaki:

  • lonec
  • ponev s teflonsko prevleko
  • kozica ali višja ponev
  • kuhalnica
  • cedilo

Sestavine za testenine z lososom v smetanovi omaki (za 2 osebi):

  • 200 g polnozrnatih testenin (uporabila sem široke rezance)
  • približno 200 g kos lososa
  • 3 topljeni sirčki za mazanje
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • 1 dl mleka
  • ščep posušenega origana
  • 2 žlici (sveže) naribanega parmezana
  • sol

Postopek za testenine z lososom v smetanovi omaki:

Za testenine z lososom v smetanovi omaki najprej skuhamo testenine: v lonec nalijemo vodo, jo solimo in ko zavre, vanjo vsujemo izbrane polnozrnate testenine. Medtem, ko se testenine kuhajo, pripravimo omako. Kos lososa speremo pod tekočo vodo in ga osušimo s papirnato brisačko. Nato ga rahlo posolimo in na štedilnik postavimo ponev, v kateri ga bomo pekli. Priporočam ponev s teflonsko prevleko, na dno katere se losos ne bo prijel. Zelo rahlo jo namastimo, saj bo med peko losos spustil lastno maščobo. Ko je ponev vroča, vanjo položimo ribo in jo na srednji temperaturi pečemo približno 10 minut, nato pa jo obrnemo. Ker bomo ribo itak narezali na koščke, lahko že med pečenjem kos prerežemo tako, da se bo hitreje in bolje spekel tudi na bolj debelem predelu.

Med peko ribe pripravimo še smetanovo omako: v višjo ponev ali kozico vlijemo mleko, dodamo sirčke, smetano za kuhanje, 1 žlico (sveže) naribanega parmezana, ščep origana in sol po okusu. To segrejemo na srednji temperaturi, da se sirčki razpustijo. Pri tem mešamo s kuhalnico, da počasi dobimo kremno omako.

Pečenemu lososu odstranimo kožo in ga razrežemo ali kar z vilico natrgamo na za grižljaj velike koščke. Damo jih v omako in nežno premešamo.

Ko so testenine kuhane, jih odcedimo in damo na krožnik. Čez polijemo omako, posujemo še pol žlice naribanega parmezana in jed postrežemo.

Dober tek!

Save

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.2]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor