Kremna gorčična omaka
Print Friendly, PDF & Email

Kremna gorčična omaka nam služi kot odličen dodatek ali preliv tako k mesnim kot tudi zelenjavnim jedem. Pečen ali ocvrt piščanec. Govedina ali škotska jajca na primer! Prav tako pečen krompirček ali ocvrta zelenjava. Z gorčično omako lahko odlično popestrimo skoraj vsako jed.

Pripomočki za kremno gorčično omako:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za kremno gorčično omako:

Za 6 oseb:

  • 100 g gorčice (najbolj primerna je domača gorčica)
  • 50 g masla
  • 1 žlica kisle smetane (50 g)
  • 1 žlička bele moke (15 g)
  • 1 rumenjak
  • 2 dl jušne osnove
  • 1 žlica limoninega soka
  • sol
  • ščepec sladkorja
  • muškatni orešček

Postopek za kremno gorčično omako:

Maslo damo v ponev in na nizki temperaturi raztopimo. Dodamo moko in počasi, med stalnim mešanjem, pražimo do zlato rjave barve.

Dolijemo vročo jušno osnovo in med mešanjem pustimo, da zavre.

V posebni posodi zmešamo skupaj gorčico, kislo smetano, rumenjak ter limonin sok. Solimo in dodamo ščepec sladkorja.

Sedaj to zmes iz gorčice ter ostalih sestavin počasi umešamo v jušno osnovo z moko, ki je zavrela. Počakamo da ponovno zavre ter takoj odatavimo iz kuhalne plošče. Naribamo malo muškatnega oreščka.

Med stalnim mešanjem 2 do 3 minute bomo dobili kremasto gorčično omako, ki jo delno ohladimo in postrežemo k raznim jedem.

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor