Kremna gorčična omaka
Kremna gorčična omaka nam služi kot odličen dodatek ali preliv tako k mesnim kot tudi zelenjavnim jedem. Pečen ali ocvrt piščanec. Govedina ali škotska jajca na primer! Prav tako pečen krompirček ali ocvrta zelenjava. Z gorčično omako lahko odlično popestrimo skoraj vsako jed.
Pripomočki za kremno gorčično omako:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za kremno gorčično omako:
Za 6 oseb:
- 100 g gorčice (najbolj primerna je domača gorčica)
- 50 g masla
- 1 žlica kisle smetane (50 g)
- 1 žlička bele moke (15 g)
- 1 rumenjak
- 2 dl jušne osnove
- 1 žlica limoninega soka
- sol
- ščepec sladkorja
- muškatni orešček
Postopek za kremno gorčično omako:
Maslo damo v ponev in na nizki temperaturi raztopimo. Dodamo moko in počasi, med stalnim mešanjem, pražimo do zlato rjave barve.
Dolijemo vročo jušno osnovo in med mešanjem pustimo, da zavre.
V posebni posodi zmešamo skupaj gorčico, kislo smetano, rumenjak ter limonin sok. Solimo in dodamo ščepec sladkorja.
Sedaj to zmes iz gorčice ter ostalih sestavin počasi umešamo v jušno osnovo z moko, ki je zavrela. Počakamo da ponovno zavre ter takoj odatavimo iz kuhalne plošče. Naribamo malo muškatnega oreščka.
Med stalnim mešanjem 2 do 3 minute bomo dobili kremasto gorčično omako, ki jo delno ohladimo in postrežemo k raznim jedem.
Dober tek! 😊