Preprosta sirova omaka
Sploh v današnjem času, ko nam včasih zmanjka časa za kuhanje je preprosta sirova omaka odlična za tako situacijo. Zraven pa lahko po želji skuhate njoke ali testenine. Pa poglejmo …
Preprosta sirova omaka – pripomočki:
- ena manjša kozica
- kuhalnica
- ribežen
- štedilnik
Preprosta sirova omaka – sestavine:
(za 2-3 osebe)
- žlica masla
- 0, 7 dl mleka
- žlica kisle smetane ali sladke smetane za kuhanje
- 1 topljen sirček (trikotni)
- za pest nariban sir po želji (Edamec in parmezan Grana Padano)
- sol, poper, muškatni orešček, česen v prahu
- sesekljan peteršilj
Preprosta sirova omaka – postopek:
Maslo raztopimo v kozici na srednjem ognju. Nato dodamo mleko in sladko ali kislo smetano. Vse skupaj pustimo, da se dobro ogreje. Nato dodamo topljen sirček natrgan na koščke in preostale sire, ki smo si jih izbrali. Dostikrat o tem odloča samo to, kar imamo trenutno v hladilniku.
Mešamo, da se ves sir stopi, nato pa dodamo začimbe. Pri soli pazite, saj morate upoštevati, če ste dodali kakšen bolj slan sir (v tem primeru ni potrebno soliti, ali pa samo malo).
Sedaj pa še malo pokuhavamo, da se omaka zgosti. Na koncu dodamo še sesekljan peteršilj.
Omako prelijemo čez njoke ali testenine in voila – kosilo v parih minutah je pripravljeno. Dober tek.