Omaka z gongorzolo
Omaka z gongorzolo je vsestransko uporabna. Z njo lahko prelijemo testenine, njoke, raviole, jaz jo ponudim tudi k polenti. Potrebujete le dober kos gorgonzole in nekaj malenkosti. V moji različici so se siru s plemenito plesnijo pridružili: prazen pršut, pistacije, pinjole, smetana in malce cognaca. Pražene pistacije in pinjole malenkost ublažijo aromatičnost sira, ter poskrbijo za hrustljavost.
Pripomočki za pripravo omake z gorgonzolo
- ponev
- kuhalnica
- deska
- nož
- krožnik za odlaganje opečenega pršuta
Sestavine za pripravo omake z gorgonzolo
za 3 osebe
- 120 g gorgonzole (priporočam Montagnolo ali Regina blue)
- 50 g suhega pršuta
- 1,5 dl mleka
- 0,5 dl sladke smetane
- 2 veliki žlici oljčnega olja
- 1 zvrhana žlica pistacij in pinjol
- 1 zvrhana žlica koruzne moke
- 2 žlički cognaca
- sol
- bel poper
Postopek priprave omake z gorgonzolo
Srednje veliko ponev postavimo na kuhalno ploščo in jo segrejemo. Rezine pršuta narežemo na srednje velike kose, kot prikazuje slika spodaj. Po želji so lahko koščki tudi manjši. Pršut srednje močno opečemo. Predenemo ga na krožnik.
Postopek priprave omake z gorgonzolo nadaljujemo tako, da v isto ponev vlijemo dve veliki žlici oljčnega olja in ga segrejemo. Žlico pistacij, ki smo jih predhodno grobo nadrobili in pinjol, rahlo opečemo.
Dodamo veliko žlico koruzne moke in na zmernem ognju hitro premešamo, da ne nastanejo grudice in počasi dolijemo sladko smetano. Omaka se bo hitro gostila, zato po dodani smetani začnemo takoj dodajati mleko. Tudi mleko dodajamo postopoma. Če nam kaže, da bodo začele nastajati grudice, vzamemo metlico in z njo grudice razpustimo. Dodamo 2 žlički cognaca , solimo in popramo.
V naslednji fazi dodamo gorgonzolo in mešamo toliko časa, da se le-ta raztopi. Omako odstavimo in dodamo še opečen pršut. Nekaj ga lahko pustimo za okrasitev krožnika, ko jed postrežemo.
Omaka z gorgonzolo je končana v pičlih 15 minutah. Pri nas jo najraje postrežemo s krompirjevimi svaljki, oziroma po domače, njoki. Po želji lahko potresemo z naribanim parmezanom. Naj tekne!
Gorgonzola je vrsta italijanskega sira s plemenito plesnijo. Ime je dobil po mestu Gorgonzola, ki leži v Lombardiji blizu Milana. Narejen je iz polnomastnega kravjega mleka. Danes ga v grobem delimo na dve vrsti: dolce – blažjega okusa in piccante, ki je ostrejši in bolj aromatičen. Legenda pravi, da so imeli domačini preveč sira stracchina in niso vedeli, kaj z njim. Škoda jim je bilo, da bi se pokvaril, zato so ga shranili v jame. Tam ga je napadla bakterija in povzročila plesen. Ljudem se je bil okus všeč in tako je nastala Gorgonzola.
Cognac je brandy, ki ga pridelujejo v jugozahodnem delu Francije. Da lahko Cognacu rečemo cognac mora biti narejen iz vsaj 90% Ugni Blanc, Folle Blanche ali Colombard vrst grozdja, dvakrat mora biti destiliran v bakrenih sodih in staran vsaj dve leti v hrastovih sodih.