Testenine z bučkami in paradižnikom
Print Friendly, PDF & Email

Omaka za testenine z bučkami in paradižnikom poskrbi za svežino in sočnost obroka. Ponudite jo lahko poleg poljubnih testenin, tortelinov, njokov, kruhovih cmokov in tudi kot prilogo k zrezkom. Nimate veliko časa za pripravo kosila? Nič hudega. Ta okusna omaka je pripravljena kot bi mignil.

Pripomočki za testenine z bučkami in paradižnikom

  • nož in deska za rezanje, lupilec zelenjave
  • kozica s pokrovko za pripravo omake
  • posoda s pokrovko za kuhanje testenin
  • kuhalnica
  • cedilo
  • štedilnik

Sestavine za testenine z bučkami in paradižnikom

Za 4 osebe

Za omako:

  • 1 srednje velika bučka
  • 1 paradižnik (ali 6-10 češnjevih paradižnikov)
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • 2-3 ščepa posušene bazilike (če imate svežo, jo nasekljajte)
  • 2 ščepca muškatnega oreščka
  • 70 g kisle smetane
  • malo maščobe (jaz sem uporabila kokosovo mast)

In še:

  • poljubne testenine, v količini, ki jo sicer skuhate za 4 osebe (v mojem primeru 380 g testenin)
  • voda za kuhanje testenin

Priprava testenin z bučkami in paradižnikom

Najprej pripravimo zelenjavo. Bučko olupimo (če imate domačo, mlado bučko, lupljenje ni potrebno, le operite jo) in operemo. Nato jo narežemo na poljubno velike kocke. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Prav tako operemo paradižnik in ga narežemo. Ker sem imela češnjev paradižnik, sem ga narezala le na četrtine. Sicer bi ga lahko narezali tudi na kocke.

Istočasno na štedilnik pristavimo posodo, v katero nalijemo vodo za kuhanje testenin (če želite, jo lahko malo solite, jaz je ne) in jo pokrijemo s pokrovko, počakamo, da zavre.

V kozico pa denemo malo maščobe in počakamo, da se segreje, nato na njej na hitro prepražimo nasekljano čebulo in česen. Minutko, dve, toliko, da zadiši in čebula postekleni. Nato dodamo bučko, ki smo jo narezali na koščke in premešamo, nato pa v pokriti posodi, na zmanjšani temperaturi dušimo 10-15 minut.

Medtem, ko se bučke dušijo, bo voda za testenine zavrela, zato vanjo stresemo testenine in jih skuhamo po navodilih proizvajalca, ”al dente”. Bučkam pa dodamo paradižnik, sol, poper, muškatni orešček in baziliko (v primeru, da vam bazilika ni ravno ljuba, jo lahko nadomestite s timijanom ali peteršiljem). Premešamo in v pokriti posodi kuhamo še 5 minut.

Nato dodamo še kislo smetano, premešamo in pokuhamo še približno za 2 minutki, toliko, da se sestavine povežejo in omaka za testenine z bučkami in paradižnikom je pripravljena. Ko so testenine kuhane, jih odcedimo.

Odcejene testenine in omako zmešamo skupaj in postrežemo. Po želji lahko po vrhu naribate še malo parmezana. Poleg seveda paše poljubna solata. In okusno kosilo je pripravljeno v vsega 25 minutah.


Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.7]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor