Zimska enolončnica z repo in ajdo
Print Friendly, PDF & Email

Bliža se zima in vedno bolj bomo iskali jedi, ki bi nas pogrele. Ena izmed takih idej je zimska enolončnica z repo in ajdo. Njena priprava je povsem preprosta, hitra, enolončnica pa je zdrava in bogatega okusa. Po tem receptu je vegetarijanska, toda če želite, ji lahko dodate tudi kos dimljenega mesa. Obe varianti sta okusni. Repe je v tem obdobju v izobilju, ajdova kaša pa nam naj bo kot zdravo živilo vedno pri roki. Pogrejte se in pripravite to domačo, nadvse okusno zimsko enolončnico, polno vitaminov.

Zimska enolončnica z repo in ajdo

Pripomočki za zimsko enolončnico:

  • kozica
  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhalnica
  • palični mešalnik
  • posodica
  • zajemalka
  • pokrovka

Sestavine za zimsko enolončnico:

  • nekaj žlic oljčnega olja
  • 1 manjša peteršiljeva korenina
  • 1 korenček
  • 1 manjša repa
  • 25 g gomolja zelene
  • 30 g ajdove kaše
  • okrog 800 do 1000 ml vode
  • ščepec soli, popra, majarona in svežega peteršilja ter 1 lovorov list

Postopek za pripravo zimske enolončnice:

V kozico damo najprej malo olja. Peteršiljevo korenino, korenje in zeleno olupimo očistimo in narežemo na kocke. Dodamo jih v ogreto in naoljeno kozico ter na hitro popečemo.

Zimska enolončnica z repo in ajdo

Nato na kocke narežemo še repo in jo dodamo v kozico. Vse skupaj dušimo kratek čas, nekje 5 minut.

Zimska enolončnica z repo in ajdo

Potem dodamo še ajdovo kašo in zalijemo z vodo. Dodamo še vse začimbe ter kuhamo pokrito nekje 10 minut.

Zimska enolončnica z repo in ajdo

Po desetih minutah vzamemo del zelenjave in ajdove kaše v posodico, vse ostalo pa zdrobimo s paličnim mešalnikom.

Zimska enolončnica z repo in ajdo

Ko smo vso zelenjavo in ajdo, ki sta ostali v kozici, zdrobili, dodamo še zelenjavo in ajdo iz posodice. Tako bomo dobili enolončnico, ki bo nekoliko gostejša, vseeno pa ne bo popolnoma kremasta, saj bo vsebovala tudi cele koščke zelenjave in ajdove kaše. Enolončnica mora biti nekoliko bolj motna, saj ne gre za bistro juho. Na koncu lahko okrasimo z lističi peteršilja. Zimska enolončnica z repo in ajdo je pripravljena – že čaka, da nas pogreje.

Zimska enolončnica z repo in ajdoDober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor