Zimska enolončnica z repo in ajdo
Bliža se zima in vedno bolj bomo iskali jedi, ki bi nas pogrele. Ena izmed takih idej je zimska enolončnica z repo in ajdo. Njena priprava je povsem preprosta, hitra, enolončnica pa je zdrava in bogatega okusa. Po tem receptu je vegetarijanska, toda če želite, ji lahko dodate tudi kos dimljenega mesa. Obe varianti sta okusni. Repe je v tem obdobju v izobilju, ajdova kaša pa nam naj bo kot zdravo živilo vedno pri roki. Pogrejte se in pripravite to domačo, nadvse okusno zimsko enolončnico, polno vitaminov.
Pripomočki za zimsko enolončnico:
- kozica
- deska za rezanje
- nož
- kuhalnica
- palični mešalnik
- posodica
- zajemalka
- pokrovka
Sestavine za zimsko enolončnico:
- nekaj žlic oljčnega olja
- 1 manjša peteršiljeva korenina
- 1 korenček
- 1 manjša repa
- 25 g gomolja zelene
- 30 g ajdove kaše
- okrog 800 do 1000 ml vode
- ščepec soli, popra, majarona in svežega peteršilja ter 1 lovorov list
Postopek za pripravo zimske enolončnice:
V kozico damo najprej malo olja. Peteršiljevo korenino, korenje in zeleno olupimo očistimo in narežemo na kocke. Dodamo jih v ogreto in naoljeno kozico ter na hitro popečemo.
Nato na kocke narežemo še repo in jo dodamo v kozico. Vse skupaj dušimo kratek čas, nekje 5 minut.
Potem dodamo še ajdovo kašo in zalijemo z vodo. Dodamo še vse začimbe ter kuhamo pokrito nekje 10 minut.
Po desetih minutah vzamemo del zelenjave in ajdove kaše v posodico, vse ostalo pa zdrobimo s paličnim mešalnikom.
Ko smo vso zelenjavo in ajdo, ki sta ostali v kozici, zdrobili, dodamo še zelenjavo in ajdo iz posodice. Tako bomo dobili enolončnico, ki bo nekoliko gostejša, vseeno pa ne bo popolnoma kremasta, saj bo vsebovala tudi cele koščke zelenjave in ajdove kaše. Enolončnica mora biti nekoliko bolj motna, saj ne gre za bistro juho. Na koncu lahko okrasimo z lističi peteršilja. Zimska enolončnica z repo in ajdo je pripravljena – že čaka, da nas pogreje.