Paradižnikova omaka
Paradižnikova omaka za testenine je zagotovo eden izmed tistih receptov, ki jih je dobro imeti pri roki v današnjem hitrem tempu življenja. Okusna in hitro pripravljena omaka vam bo olajšala kuho v napetih delovnih dnevih. Omaka je priljubljena tudi pri študentih. Spomnim se svojih študentskih dni in druženja ob ‘pašti s pomidori’ in kozarčkom vina. Okusno kosilo si lahko pripravite v manj kot pol ure.
Paradižnikova omaka – pripomočki:
- nož
- deska za rezanje
- kuhinjska tehtnica
- kozica s pokrovko
- jedilna žlica
- čajna žlička
- kuhalnica
- skodelica
Paradižnikova omaka – sestavine:
(za 1 porcijo)
- 200 g paradižnika
- 1 čajna žlička mlete kumine
- 2 stroka česna
- 2 jedilni žlici olja
- 1/2 čajne žličke suhe bazilike
Podmet za zgostitev (po potrebi):
- 1/2 jedilne žlice koruznega škroba
- 2 žlici hladne vode
Paradižnikova omaka – priprava:
Paradižnik operemo in nasekljamo na kocke. Česen olupimo in drobno nasekljamo. Namesto svežega paradižnika lahko uporabimo tudi pelate iz konzerve.
V kozici segrejemo olje in na hitro prepražimo kumino in česen.
Dodamo paradižnik in dušimo 10 minut, da se paradižnik razpusti. Omako ob občasnem mešanju kuhamo še dodatnih 5-10 minut, da izpari čim več vode. Če nimamo časa čakati, lahko za zgostitev omake pripravimo podmet. Koruzni škrob (lahko tudi navadno moko) zmešamo s hladno vodo in nato vlijemo v paradižnikovo omako. Premešamo in pokuhamo 1-2 minuti, da se omaka zgosti.
Poljubne testenine skuhamo po navodilih z embalaže, damo na krožnik in prelijemo s paradižnikovo omako.