Enostavna cvetačno brokolijeva juha
Print Friendly, PDF & Email

Povsem enostavna gosta, kremna cvetačno brokolijeva juha, ki je pripravljena v dobre pol ure. Lahko je predjed, ker pa je precej gosta, nam lahko s kosom kruha predstavlja tudi samostojno jed, v dneh, ko si želimo nekoliko lahkotnejšega obroka. Pripravite jo tudi vi in uživajte v njenem polnem okusu, saj je pripravljena le iz zelenjave in začimb in tako v sebi združuje poln zelenjavni okus.

Pripomočki za cvetačno brokolijevo juho

  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • nožek in nož
  • kuhinjska tehtnica
  • kuhalnica
  • merilnik tekočin
  • palični mešalnik
  • štedilnik

Sestavine za cvetačno brokolijevo juho

Za 4 osebe:

  • 250 g cvetače (očiščene)
  • 250 g brokolija (očiščenega)
  • 1 čebula (50-60 g)
  • košček masla (cca. 30 g)
  • 800 ml vode
  • sol po okusu
  • ščepec popra
  • 1/2 čajne žličke timijana
  • 1/2 čajne žličke peteršilja
  • ščep muškatnega oreščka

Priprava cvetačno brokolijeve juhe

Cvetačo in brokoli očistimo in razdelimo na manjše cvetove. Uporabimo tudi neolesenele dele stebel. Oboje speremo pod vodo in preverimo, da se kje ne skriva kakšna žuželka. Čebulo olupimo in nasekljamo.

V posodi segrejemo maslo in na njem popražimo nasekljano čebulo, toliko, da postekleni, nato dodamo cvetačo in brokoli in vse skupaj na zmanjšanem ognju pražimo 2-3 minute in pri tem ves čas mešamo.

Zalijemo v vodo, dodamo začimbe: poper, sol, muškatni orešček, peteršilj in timijan. Začimbe lahko prilagajate svojemu okusu in željam. Zvišamo temperaturo na štedilniku in v pokriti posodi počakamo, da zavre, nato pa ob zmernem vretju kuhamo 15-20 minut oziroma tako dolgo, da se brokoli in cvetača skuhata, saj je čas kuhanja odvisen tudi od tega kako velike kose imate.

Ko je zelenjava kuhana, s paličnim mešalnikom vsebino v posodi dobro spasiramo, da dobimo gosto, kremno cvetačno brokolijevo juho.

Poskusimo in po potrebi še dodatno začinimo. Še malo pokuhamo (minutka, dve) in že lahko postrežemo to odlično, a enostavno cvetačno brokolijevo juho.

Po želji in okusu si lahko vsak posameznik  na juho servira še žličko kisle smetane. Ni pa potrebno, če ne želite.

Naj vam tekne!

Ljubitelje domačih zelenjavnih juh pa vabim, da poskusite še:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor