Enostavni tunini polpeti
Enostavni tunini polpeti so narejeni hitro in kot že ime pove, zelo enostavno. Tudi sestavin zanje ne potrebujemo veliko. In okus? Najprej hrustljava skorjica, nato pa mehka sredica z okusom po tuni in parmezanu …
Pripomočki za pripravo tuninih polpetov:
- skleda
- ponev
- kuhalnica
- skodelica
- čajna žlička in jedila žlica
- kuhinjska tehtnica
Sestavine za pripravo tuninih polpetov
Za 5 oseb:
- 3 x 195 g konzerva tune v olivnem olju (neto plod 150 g)
- 250 g skute
- 4 zvrhane jedilne žlice naribanega parmezana
- 2 celi jajci
- 6-8 žlic drobtin
- 1 čebula
- poper po okusu
- 1 šopek sesekljanega svežega peteršilja ali 1 jušna žlica posušenega
- 1 čajna žlička mlete sladke rdeče paprike
- 1-2 drobno sesekljana stroka česna
Postopek priprave tuninih polpetov:
Najprej olupimo in nasekljamo čebulo. Nato odpremo konzerve s tuno in odcedimo olje v skodelico, potrebovali ga bomo kasneje. Tuno pa iz konzerve stresemo v plastično skledo. Nato v ponev kanemo nekaj olja iz konzerve, ki smo ga precedili in na njem prepražimo nasekljano čebulo. Toliko, da postekleni in nekoliko spremeni barvo.
Ko je čebula prepražena, jo odstavimo in pustimo, da se nekoliko ohladi. Medtem v skledo k tuni dodamo še skuto, jajci, parmezan, nasekljan peteršilj in česen, poper, mleto rdečo sladko papriko. Ko se čebula nekoliko ohladi dodamo še čebulo in drobtine. S čistimo rokami dobro premešamo vse sestavine v enotno zmes iz katere bomo lahko oblikovali tunine polpete.
Z rokami zajemamo maso za tunine polpete in oblikujemo polpete poljubne velikosti, pazimo le, da niso predebeli. V ponev, v kateri smo prej popražili čebulo, ponovno vlijemo nekaj olja iz konzerve, ki smo ga prej prestregli in ga segrejemo. Ko je dovolj segreto, vanj položimo tunine polpete, ki jih najprej dobro zapečemo iz ene strani (tako, da dobijo skorjico), nato pa že z druge strani.
Tunini polpeti so pečeni, ko so lepo zapečeni z obeh strani in imajo lepo zlato rjavo barvo.
Postrežemo jih lahko poleg krompirja in solate. Lahko pa nam skupaj s solato predstavljajo povsem samostojno jed. Poleg tuninih polpetov se prileže tudi jogurtov preliv, ki je sicer namenjen solatam, a prav odlično paše skupaj z okusom tuninih polpetov.
Vabim, da si ogledate tudi recept za pripravo bučkinih polpetov.
Pa dober tek!