Zdrobovi ocvrtki
Zdrobovi ocvrtki so enostavna, hitro pripravljena priloga, ki se poda k raznovrstnim glavnim jedem in omakam. Zdrobove ocvrtke lahko zamrznemo. Ko jih potrebujemo, jih le vzamemo iz skrinje, segrejemo olje in spečemo. Sama jih predhodno ne odtajam.
Zdrobovi ocvrtki – pripomočki:
- srednje velika kozica
- kuhalnica
- merilna posoda za tekočine
- kuhinjska tehtnica
- velik, plitek krožnik
- nož
- deska za rezanje
- vilica
- ponev
- papirnate brisače
Zdrobovi ocvrtki – sestavine:
(za 20 kosov)
- 100 g pšeničnega zdroba
- 2,5 dl mleka
- 20 g masla ali margarine
- 1 jajce (velikost M: 53-63 g)
- ščep soli
- ščep popra
- drobtine
- olje
Zdrobovi ocvrtki – priprava:
V kozico vlijemo 2,5 dl mleka, ga osolimo in zavremo. Ko mleko zavre, dodamo maslo in počakamo, da se stopi. Večkrat premešamo, ker se bo tako maslo hitreje stopilo. V mleko z maslom počasi dodamo pšenični zdrob in neprestano mešamo.
Zdrob med neprestanim mešanjem kuhamo toliko časa, da se strdi, nato ga odstavimo z ognja in počakamo, da se ohladi.
Ohlajenemu pšeničnemu zdrobu dodamo jajce in poper po okusu. Na tej točki lahko po želji dodamo tudi druge začimbe ali zelišča. Vse skupaj dobro premešamo. Vzamemo del mase in oblikujemo za prst debele svaljke.
Narežemo jih na poljubno velike kose.
Na krožnik vsujemo krušne drobtine in v njih povaljamo zdrobove ocvrtke.
V ponvi segrejemo olje. Zdrobove ocvrtke damo v dobro segreto olje in jih zlato-rjavo zapečemo iz vseh strani. Pečene zdrobove ocvrtke polagamo na papirnate kuhinjske brisače, ki bodo vpile odvečno maščobo.
Zdrobove ocvrtke postrežemo kot prilogo k poljubni glavni jedi.
Uživajte v okusih!