Gratinirani tortelini v paradižnikovi omaki
Print Friendly, PDF & Email

Hitro in enostavno pripravljeno sta le dva pridevnika, ki opišeta to jed. Gratinirani tortelini v paradižnikovi omaki s česnom, baziliko in mocarelo so sočen in svež obrok, ki kar kliče po poletnih dneh. Namesto tortelinov lahko uporabite tudi njoke oz. svaljke. Pa si kar poglejmo recept.

Pripomočki za pripravo tortelinov v paradižnikovi omaki

  • posoda za kuhanje
  • cedilka
  • štedilnik
  • pekač (velikost okoli 20*25 cm)
  • pečica
  • kuhalnica

Sestavine za gratinirane torteline v paradižnikovi omaki

Za 4 osebe:

  • 500 g svežih tortelinov
  • 500 g pasiranega paradižnika (pelati)
  • 2-3 stroki česna oz. po okusu
  • poper po okusu
  • sol po okusu
  • 1-2 žlici oljčnega olja
  • 1 čajna žlička posušene bazilike, še bolje 1 šopek sveže
  • 250 g mocarele

Priprava gratiniranih testenin v paradižnikovi omaki

Na štedilnik pristavimo posodo vodo in jo zavremo, v vrelo vodo stresemo sveže torteline (z nadevom po izbiri; jaz sem izbrala takšne s špinačo in riccoto) in jih skuhamo po navodilih proizvajalca – moji so se kuhali 2 minuti. Kuhane torteline odcedimo. Medtem, ko se tortelini kuhajo, olupimo in na drobno nasekljamo česen. Če imamo svežo baziliko (jaz je žal nisem imela, vam pa priporočam uporabo sveže) jo prav teko nasekljamo.

Sedaj priklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 160 °C (ventilacija).

Osušimo posodo v kateri so se kuhali tortelini in nato v njej segrejemo oljčno olje. Na hitro, za nekaj sekund, toliko, da zadiši, popražimo česen. Takoj zalijemo s pasiranim paradižniki (pelati), premešamo, dodamo sol, poper, baziliko (če imamo svežo, je malo pustimo še za posip). Premešamo in pustimo, da zavre. Pokuhamo za 1-2 minut. V tem času mocarelo vzamemo iz slanice, jo nekoliko odcedimo in  narežemo na rezine.

Torteline stresemo v pekač, ki smo ga čisto narahlo namazali z oljčnim oljem. Čez prelijemo paradižnikovo omako z baziliko in česnom, malo premešamo. Obložimo z rezinami mocarele in čez posujemo še malo bazilike.

Postavimo v pečico za 15-20 minut (toliko, da se sir lepo stopi in zapeče).

In gratinirani tortelini v paradižnikovi omaki so že pripravljeni.

Ideja

V kolikor ne želite jedi pripraviti v pečici, lahko samo skuhate torteline in omako (popolnoma enak postopek in čas priprave), oboje združite skupaj, na koncu pa posujete s sveže naribanim parmezanom in okusno kosilo je pripravljeno v pičlih 10 – 15 minutah.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor