Testenine v omaki s korenjem in slanino
Print Friendly, PDF & Email

Omaka za testenine s korenjem in slanino je pripravljena v tem času, ko se testenine kuhajo, zato so testenine v omaki s korenjem in slanino odlična ideja za dni, ko nimamo časa za dolgotrajno kuhanje, vseeno pa bi si radi pripravili okusen in doma pripravljen obrok.

Pripomočki za testenine v omaki s korenjem in slanino:

  • kozica s pokrovko
  • posoda za kuhanje testenin s pokrovko
  • kuhalnica
  • kuhinjska tehtnica
  • nož in deska za rezanje
  • ribežen
  • cedilo

Sestavine za testenine v omaki s korenjem in slanino

Za 4 osebe:

  • 300 g pečene mesne slanine v kosu
  • 100 g korenja (cca. 2 manjša ali 1 malo večji)
  • 1 čebula
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • muškatni orešček
  • 180 g kisle smetane
  • šopek peteršilja

In še:

  • poljubne testenine v količini, ki jo sicer skuhate za 4 osebe

Priprava testenin v omaki korenjem in slanino

Najprej pripravimo vse sestavine: korenje olupimo in narabamo na tanke kolobarje. V kolikor takšnega ribežna nimate, ga na navadnem le nastrgajte. Slanino splaknemo pod hladno vodo in jo narežemo na poljubno velike koščke. Čebulo olupimo in nasekljamo. Na štedilnik pa pristavimo vodo, v kateri bomo skuhali testenine.

V kozico damo slanino, olja ne potrebujemo, saj bo slanina spustila nekaj maščobe. Na nižji temperaturi na hitro prepražimo slanino, toliko, da spusti maščobo. Nato ji dodamo čebulo in pražimo toliko časa, da čebula postekleni. Nato dodamo še korenje, premešamo in na še vedno nižji temperaturi pražimo kakšno minutko.

V tem času je voda za testenine najbrž že zavrela, ali pa bo vsak čas. Zato vanjo stresemo testenine in jih skuhamo po navodilih proizvajalca. Naj bodo kuhane ”al dente”. Moje testenine so za kuhanje potrebovale 7 minut.

Dodamo kislo smetano in premešamo. Dodamo še začimbe: sol (upoštevajte, da je slana že slanina), poper in muškatni orešček. Premešamo in v pokriti posodi dušimo toliko časa, da bodo testenine in omaka istočasno kuhane.

Peteršilj prihranimo za konec, lahko ga ga že sedaj nasekljamo.

Testenine odcedimo, vrnemo v posodo, v kateri so se kuhale in jih dodamo še omako iz korenja in slanine ter premešamo.

Tik preden testenine v omaki s korenjem in slanino postrežemo, jed posujemo še s svežim nasekljanim peteršiljem.

Dober tek!

 

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor