Cimetova omaka z belim vinom
Cimetova omaka z belim vinom je gosta in zelo aromatična omaka. Kombinacija cimeta in vina nas ogreje in poživi. Okus, vonj in barva pa ustvarijo popolno razvajanje čutov.
Cimetova omaka z belim vinom – pripomočki:
- manjša posoda / kozica
- žlica
- kuhalnica
- metlica
Cimetova omaka z belim vinom – sestavine:
- 1 žlica maščobe (npr. kokosovo olje)
- 2 žlici moke (bele ali kakšne druge)
- 1-2 žlici kristalnega sladkorja (bel ali rjav)
- 1-2 dl belega vina
- 1-2 čajni žlički mletega cimeta
- ščepec mletih klinčkov
- 5 celih klinčkov
- 1 vanilin sladkor
- 2-3 dl jušne osnove
Cimetova omaka z belim vinom – postopek:
Stopimo in segrejemo 1 žlico maščobe. Uporabimo kokosovo olje ali drugo maščobo, ki jo uporabljamo sicer. Dodamo 2 žlici moke in neprestano mešamo.
Ko se moka lepo poveže z maščobo, dodamo 1-2 žlici kristalnega sladkorja (količino prilagodimo okusu). Dobro premešamo in počakamo, da sladkor malce karamelizira.
Zalijemo z 1-2 dl belega vina in neprestano mešamo z metlico, da uničimo vse grudice.
Dodamo še 2 dl jušne osnove (če je nimamo, jo lahko nadomestimo kar z vodo), ščepec mletih klinčkov, 5 celih klinčkov in 1-2 čajni žlički mletega cimeta.
Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo še nekaj minut. Po potrebi dolijemo še nekaj jušne osnove (lahko tudi vina) – prilagodimo okusu.
Dišeča cimetova omaka z belim vinom se postreže v manjši količini kot vinski zos, saj je zaradi večje količine začimb veliko bolj aromatična.