Cimetova omaka z belim vinom
Print Friendly, PDF & Email

Cimetova omaka z belim vinom je gosta in zelo aromatična omaka. Kombinacija cimeta in vina nas ogreje in poživi. Okus, vonj in barva pa ustvarijo popolno razvajanje čutov.

cimetova-omaka-z-belim-vinom

Cimetova omaka z belim vinom – pripomočki:

  • manjša posoda / kozica
  • žlica
  • kuhalnica
  • metlica

Cimetova omaka z belim vinom – sestavine:

  • 1 žlica maščobe (npr. kokosovo olje)cimetova-omaka-z-belim-vinom-1
  • 2 žlici moke (bele ali kakšne druge)
  • 1-2 žlici kristalnega sladkorja (bel ali rjav)
  • 1-2 dl belega vina
  • 1-2 čajni žlički mletega cimeta
  • ščepec mletih klinčkov
  • 5 celih klinčkov
  • 1 vanilin sladkor
  • 2-3 dl jušne osnove

 

Cimetova omaka z belim vinom – postopek:

Stopimo in segrejemo 1 žlico maščobe. Uporabimo kokosovo olje ali drugo maščobo, ki jo uporabljamo sicer. Dodamo 2 žlici moke in neprestano mešamo.

cimetova-omaka-z-belim-vinom-2

Ko se moka lepo poveže z maščobo, dodamo 1-2 žlici kristalnega sladkorja (količino prilagodimo okusu). Dobro premešamo in počakamo, da sladkor malce karamelizira.

cimetova-omaka-z-belim-vinom-3

Zalijemo z 1-2 dl belega vina in neprestano mešamo z metlico, da uničimo vse grudice.

cimetova-omaka-z-belim-vinom-4

Dodamo še 2 dl jušne osnove (če je nimamo, jo lahko nadomestimo kar z vodo), ščepec mletih klinčkov, 5 celih klinčkov in 1-2 čajni žlički mletega cimeta.

cimetova-omaka-z-belim-vinom-5

Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo še nekaj minut. Po potrebi dolijemo še nekaj jušne osnove (lahko tudi vina) – prilagodimo okusu.

cimetova-omaka-z-belim-vinom-6

Dišeča cimetova omaka z belim vinom se postreže v manjši količini kot vinski zos, saj je zaradi večje količine začimb veliko bolj aromatična.

cimetova-omaka-z-belim-vinom-7Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor