Ohrovt s slanino iz pečice
Print Friendly, PDF & Email

Ohrovt s slanino iz pečice je ponovno eden izmed receptov, ki je v moji kuhinji nastal povsem spontano. Na voljo sem imela nekaj sestavin, ki sem jih morala porabiti in z nekaj domišljije je nastal ohrovt s slanino iz pečice, ki je lahko povsem samostojna jed, ki jo postrežemo skupaj s poljubno solato, lahko pa poleg postrežemo tudi pečen krompirček z dimljeno rdečo papriko, ki se lepo poda k jedi. Priprava je enostavna in ne bo vzela veliko časa. Niste ljubitelj ohrovta? Nič hudega, po tem, ko boste poskusili to jed, boste postali.

ohrovt-s-slanino-iz-pecice-5

Pripomočki za pripravo ohrovta s slanino iz pečice:

  • večja posoda s pokrovko za kuhanje
  • ponev
  • kuhalnica
  • večja plastična posoda
  • cedilo
  • jedilna žlica
  • pekač (30*22 cm; lahko je tudi malo manjši)
  • kuhinjska tehtnica
  • nož in deska za rezanje
  • štedilnik, električna pečica

Sestavine za pripravo ohrovta s slanino iz pečice

Za 3-4 osebe (če zraven postrežemo še nekaj krompirja, sicer za 2 osebi)

  • 400 g ohrovta
  • 250 g prekajene slanine
  • 1 čebula (naj bo večja)
  • 3 stroki česna
  • 1 ali 2 korenja
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • muškatni orešček (1-2 ščepca)
  • 250 g kisle smetane
  • 2 celi jajci
  • 1 jedilna žlica posušenega peteršilja ali 1 šopek svežega (nasekljanega)
  • maščoba – lahko olje, kokosova mast, … kar pač uporabljate

Postopek priprave ohrovta s slanino iz pečice

Najprej na štedilnik pristavimo posodo z vodo, v kateri bomo skuhali ohrovt. Medtem, ko čakamo, da voda zavre, pripravimo ohrovt. Glavo ohrovta prerežemo na pol in nato še na četrtino. Odstranimo deblo in ohrovt narežemo na poljubno dolge in široke rezance. Ko voda zavre, jo rahlo solimo in vanjo denemo na rezance narezan ohrovt in v pokriti posodi ob vrenju kuhamo cca. 5 minut.

ohrovt-s-slanino-iz-pecice-1

Medtem, ko se ohrovt kuha, olupimo in nasekljamo čebulo in česen. Očistimo in na manjše koščke narežemo tudi korenje. Na poljubno velike kocke narežemo tudi slanino. Po 5 minutah ohrovt precedimo in ga pustimo v cedilu, da se bo dobro odtekel. Pečico vklopimo in njeno temperaturo nastavimo na 180 °C (ventilacijska pečica).

ohrovt-s-slanino-iz-pecice-12

Sedaj v ponvi stopimo malo maščobe (v moje primeru je to kokosova mast) in na na hitro prepražimo nasekljano čebulo in česen. Za kakšno minutko, toliko, da postekleni. Nato dodamo korenje in slanino ter vse skupaj na visoki temperaturi ob občasnem mešanju pražimo 5-7 minut. Nato odstavimo s štedilnika in pustimo, da se nekoliko ohladi.

ohrovt-s-slanino-iz-pecice-11

Po tem, ko smo odstavili ponev s štedilnika, v večjo plastično posodo iz cedila stresemo ohrovt, ki se je do sedaj že dobro odcedil. Dodamo še kislo smetano, jajci, sol in poper po okusu, 1 jedilno žlico posušenega peteršilja in muškatni orešček. Z žlico dobro premešamo vse sestavine v enotno zmes.

ohrovt-s-slanino-iz-pecice-7

Sedaj zmesi iz ohrovta dodamo še praženo slanino in čebulo, česen. Dobro premešamo in vse stresemo v pekač, ki smo ga pred tem malenkost naoljili. Porazporedimo po pekaču in pečemo v že ogreti pečici pri 180 °C (ventilacijska pečica) 25-30 minut. Toliko, da se ohrovt s slanino lepo zapeče.

ohrovt-s-slanino-iz-pecice-6

Ko je ohrovt s slanino iz pečice pečen, pekač vzamemo iz pečice in s plastično lopatko jed razkosamo na poljubno velike kose in postrežemo.

ohrovt-s-slanino-iz-pecice-4

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.6]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor