Enostavna gobova omaka
Enostavna gobova omaka je okusna in hitro pripravljena omaka, ki jo lahko kombiniramo s testeninami ali zrezki. Uporabimo lahko sveže ali zamrznjene gobe iz skrinje.
Enostavna gobova omaka – pripomočki:
- globoka ponev
- kuhalnica
- deska za rezanje
- nož
Enostavna gobova omaka – sestavine:
Sestavine so za 2-3 osebe.
- 100 – 150 g jurčkov ali drugih gob
- 1 večja čebula
- nekaj žlic maščobe (olje)
- 2 stroka česna
- sol, poper
- ščepec karija
- ščepec rožmarina
- ščepec peteršilja (ali nekaj vejic svežega)
- 3/4 lončka kisle smetane
- 2 jajci
Enostavna gobova omaka – postopek:
Na maščobi prepražimo čebulo, da malce postekleni.
Dodamo na manjše kose narezane gobe. Najboljši so jurčki, vendar lahko uporabimo tudi druge gobe (npr. lisičke, šampinjone). Uporabimo lahko sveže ali zmrznjene gobe. Slednje pred uporabo odtalimo. Med praženjem večkrat premešamo.
Dodamo sol in poper ter ščepec karija v prahu. Količino začimb prilagodimo okusu in željam. Po nekaj minutnem praženju gob, dodamo še na drobno nasekljan česen.
V ponev ubijemo 2 jajčki, ju potrosimo z rožmarinom in peteršiljem ter vse skupaj dobro premešamo.
Takoj zatem dodamo še 3/4 majhnega lončka kisle smetane in premešamo, da se smetana enakomerno porazdeli. Segrevamo le še 1-2 minuti, da se smetana pogreje in enostavna gobova omaka je končana.
Vanjo lahko vmešamo kuhane testenine poljubnih oblik ali jo prelijemo čez zrezke ali kakšno prilogo (npr. kuhan riž ali kruhovo štruco).
Dober tek!
Ljubitelji enostavnih omak, poskusite tudi smetanovo omako s sirom.