Čebulna omaka
Print Friendly, PDF & Email

Čebulna omaka se lepo poda tako k mesnim, kot tudi k zelenjavnim jedem. Postrežemo jo lahko kot omako k zrezkom, kot preliv čez zelenjavni narastek ali pa tudi kot omako h hamburgerju. Vanjo lahko pomakamo razne prigrizke in tako popestrimo grizljanje. 🙂

Čebulna-omaka

Pripomočki za čebulno omako:

  • ponev
  • žlica
  • metlica za stepanje
  • kuhalnica
  • manjši lonec
  • šalica

Sestavine za čebulno omako:

  • 30 g masla
  • 1 velika čebula
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 strok česna
  • 1,5 žlice moke
  • 2 žlici belega vina
  • 1 žlica kisle smetane
  • 1 žlica mascarponeja
  • 0,5 l jušne osnove
  • sol, poper, sladka paprika, kajenski poper, majaron, origano

Postopek priprave čebulne omake:

V manjšem loncu segrejemo jušno osnovo oziroma jo pripravimo iz kocke po navodilih na embalaži.

Na tanke kolobarje narežemo čebulo in česen. V ponev damo olivno olje in maslo. Maslo na nizki temperaturi počasi stopimo.

Čebulna-omaka-1

Ko je maslo stopljeno, dodamo moko ter jo počasi pražimo. Med tem konstantno mešamo z metlico za stepanje. Pražimo par minut oziroma dokler ne zadiši.

Čebulna-omaka-2

Nato v ponev stresemo čebulo ter jo pražimo na srednji temperaturi, da postane mehka (5 – 10 minut). Med tem večkrat premešamo.

Čebulna-omaka-3

Ko se je čebula omehčala ji dodamo česen, premešamo in pražimo še par minut.

Čebulna-omaka-4

Čebuli dodamo belo vino, dobro premešamo ter tako kuhamo nekaj časa, da alkohol izhlapi.

V ponev postopoma vlijemo jušno osnovo in med tem mešamo, da nam ne nastanejo grudice. Tako dobimo lepo gosto omako.

Čebulna-omaka-5

V šalico damo kislo smetano in eno žlico dobljene omake ter dobro premešamo. Vlijemo jo v ponev, dodamo mascarpone in ponovno premešamo, da se vse lepo poveže med seboj.

Ko zdrsnemo s kuhalnico po dnu ponve mora omaka počasi prilesti nazaj. Tako vemo, da smo dobili pravo teksturo.

Čebulna-omaka-6

Naša čebulna omaka je tako pripravljena.

Dober tek. 🙂

Čebulna-omaka

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.1]

Dodaj odgovor