Smetanova omaka s čemažem v 10 minutah
Print Friendly, PDF & Email

Smetanova omaka s čemažem je krasna poleg rib, testenin in tudi zrezkov. Priprava pa je zelo, zelo enostavna in hitra, saj je pripravljena že v dobrih 10 minutah,če ste malo bolj spretni, sicer pa v 15-tih. In okus? Božanski, nežen, kremen … Saj se smetana in začimbe zelo lepo dopolnjujejo z nekoliko bolj ostrim okusom čemaža. Tako bo omaka všeč tudi tistim, ki jim čemaž morda ni najljubši.

Pripomočki za smetanovo omako s čemažem

  • palični mešalnik ali blender

Sestavine za smetanovo omako s čemažem

Za 3-4 osebe:

  • 200 g čemaža
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • 2-3 ščepci muškatnega oreščka
  • malo olivnega olja

Postopek priprave smetanove omake s čemažem

Čemaž, ki smo ga nabrali operemo (splaknemo) pod hladno vodo in mu odstranimo morebitne slabe liste, smeti, … Otresemo vodo s čemaža  in ga na deski na grobo nasekljamo. V posodi segrejemo olivno olje in nanj denemo narezan čemaž, premešamo.

Na nižji temperaturi, v pokriti posodi dušimo slabo minutko, toliko, da čemaž upade. Dodamo smetano za kuhanje, sol, poper in muškatni orešček.

Premešamo in počakamo, da zavre. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in v napol pokriti posodi pokuhamo za 1-2 minutki.

Nato s paličnim mešalnikom smetanovo omako s čemažem spasiramo. Lahko si pomagate tudi z blenderjem. Meni je ljubši palični mešalnik, saj spasira malo bolj na grobo kot pa blender.

Smetanovo omako s čemažem vrnemo nazaj na štedilnik, samo toliko, da ponovno zavre in – pripravljeno!

Smetanovo omako s čemažem lahko ponudite poleg testenin (nam je odlično teknila poleg tortelinov polnjenih z gobami), svaljkov, odlična je tudi ob ribah in ob piščančjem ali puranjem mesu ali celo polenti.

Pa dober tek!

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor