Smetanova omaka s čemažem v 10 minutah
Smetanova omaka s čemažem je krasna poleg rib, testenin in tudi zrezkov. Priprava pa je zelo, zelo enostavna in hitra, saj je pripravljena že v dobrih 10 minutah,če ste malo bolj spretni, sicer pa v 15-tih. In okus? Božanski, nežen, kremen … Saj se smetana in začimbe zelo lepo dopolnjujejo z nekoliko bolj ostrim okusom čemaža. Tako bo omaka všeč tudi tistim, ki jim čemaž morda ni najljubši.
Pripomočki za smetanovo omako s čemažem
- palični mešalnik ali blender
Sestavine za smetanovo omako s čemažem
Za 3-4 osebe:
- 200 g čemaža
- 200 ml smetane za kuhanje
- sol po okusu
- poper po okusu
- 2-3 ščepci muškatnega oreščka
- malo olivnega olja
Postopek priprave smetanove omake s čemažem
Čemaž, ki smo ga nabrali operemo (splaknemo) pod hladno vodo in mu odstranimo morebitne slabe liste, smeti, … Otresemo vodo s čemaža in ga na deski na grobo nasekljamo. V posodi segrejemo olivno olje in nanj denemo narezan čemaž, premešamo.
Na nižji temperaturi, v pokriti posodi dušimo slabo minutko, toliko, da čemaž upade. Dodamo smetano za kuhanje, sol, poper in muškatni orešček.
Premešamo in počakamo, da zavre. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in v napol pokriti posodi pokuhamo za 1-2 minutki.
Nato s paličnim mešalnikom smetanovo omako s čemažem spasiramo. Lahko si pomagate tudi z blenderjem. Meni je ljubši palični mešalnik, saj spasira malo bolj na grobo kot pa blender.
Smetanovo omako s čemažem vrnemo nazaj na štedilnik, samo toliko, da ponovno zavre in – pripravljeno!
Smetanovo omako s čemažem lahko ponudite poleg testenin (nam je odlično teknila poleg tortelinov polnjenih z gobami), svaljkov, odlična je tudi ob ribah in ob piščančjem ali puranjem mesu ali celo polenti.
Pa dober tek!