Smetanova omaka s čemažem
Print Friendly, PDF & Email

Smetanova omaka s čemažem je krasna poleg rib, testenin in tudi zrezkov. Priprava pa je zelo, zelo enostavna in hitra, saj je pripravljena že v dobrih 10 minutah,če ste malo bolj spretni, sicer pa v 15-tih. In okus? Božanski, nežen, kremen … Saj se smetana in začimbe zelo lepo dopolnjujejo z nekoliko bolj ostrim okusom čemaža. Tako bo omaka všeč tudi tistim, ki jim čemaž morda ni najljubši.

Pripomočki za smetanovo omako s čemažem:

  • nož in deska za rezanje
  • kozica ali posoda za kuhanje s pokrovko
  • kuhalnica
  • palični mešalnik ali blender

Sestavine za smetanovo omako s čemažem

Za 3-4 osebe:

  • 200 g čemaža
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • 2-3 ščepci muškatnega oreščka
  • malo olivnega olja

Postopek priprave smetanove omake s čemažem

Čemaž, ki smo ga nabrali operemo (splaknemo) pod hladno vodo in mu odstranimo morebitne slabe liste, smeti, … Otresemo vodo s čemaža  in ga na deski na grobo nasekljamo. V posodi segrejemo olivno olje in nanj denemo narezan čemaž, premešamo.

Na nižji temperaturi, v pokriti posodi dušimo slabo minutko, toliko, da čemaž upade. Dodamo smetano za kuhanje, sol, poper in muškatni orešček.

Premešamo in počakamo, da zavre. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in v napol pokriti posodi pokuhamo za 1-2 minutki.

Nato s paličnim mešalnikom smetanovo omako s čemažem spasiramo. Lahko si pomagate tudi z blenderjem. Meni je ljubši palični mešalnik, saj spasira malo bolj na grobo kot pa blender.

Smetanovo omako s čemažem vrnemo nazaj na štedilnik, samo toliko, da ponovno zavre in – pripravljeno!

Smetanovo omako s čemažem lahko ponudite poleg testenin (nam je odlično teknila poleg tortelinov polnjenih z gobami), svaljkov, odlična je tudi ob ribah in ob piščančjem ali puranjem mesu ali celo polenti.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor