Kvas
Print Friendly, PDF & Email

Kvas je nepogrešljiv pri peki kruha in vseh ostalih pekovskih izdelkih, pri katerih si želimo, da testo vzhaja, je rahlo, luknjičavo, prožno in tako tudi lažje prebavljivo. Brez kvasa ni kruha niti drugih pekovskih izdelkov, ki jih vidimo na policah trgovin, ki so založene s pestro izbiro različnih izdelkov, ki jih pripravljajo in pečejo peki, kuharji in gospodinje. Na tržišču je veliko vrst različnih mlinarskih izdelkov in vsi, ki se ukvarjajo s peko kruha in pekovskega peciva, uporabljajo tudi različne dodatke, da izboljšajo okus in videz svojih izdelkov, toda druži jih kvas, brez katerega ne bi bilo čudovitih pekovskih izdelkov, kjer je na prvem mestu kruh, ki je osnovni proizvod v našem prehranjevanju.

Različne vrste kruha in pekovskih izdelkov.

Kvas je sestavljen iz drobnih živih organizmov, ki povzročajo fermentacijo in posledično vzhajanje kruha in pekovskih izdelkov. Živila, ki vsebujejo kvas, so bolj okusna, lažja za prebavo in tudi bolj hranilna. Kvas vsebuje veliko vitaminov iz skupine B kot so: B1, B2, B3, B5, B6, B9. Zgodovina govori in piše, da so kvas oziroma kvasovke, ki so sestavni del kvasa, uporabljali že pred 5000 leti, posebno v Babiloniji in Egiptu, tudi za pripravo piva in vina.

Danes v trgovini lahko kupimo več vrst kvasa različnih proizvajalcev in v različnih oblikah, toda njihov namen in učinek je pri vseh enak. Najbolj je poznan sveži kvas, ki ga kupimo v obliki kocke, in suhi kvas, pakiran v vrečkah. Nekoč in tudi danes pa velikokrat posebno gospodinje same pripravijo kvas pod imenom droži, ki še dodatno izboljša okus in aromo kruha in pekovskih izdelkov.

Sveži in suhi kvas.

Kruh, pripravljen s pomočjo svežega ali suhega kvasa:

Različne enostavno pripravljene vrste kruha, razvrščene na trgovskih policah, se ločijo po barvi, obliki, vrstah moke, načinu pečenja in priprave. Raznim vrstam kruha so v manjši količini dodana tudi različna semena, toda vsaka vrsta kruha ima skupni dodatek, to je kvas.

Pekarne in tudi gospodinje imajo različne vrste peči za peko kruha, na tržišču pa se dobijo tudi mali gospodinjski aparati, ki so namenjeni samo peki kruha, toda najbolj dišeč in okusen je kruh, ki je pečen v kmečki krušni peči, ki jo segrejemo z drvmi.

Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.
 1. Koruzni kruh.
 2. Pirin kruh s cvetom žafranike.
 3. Mlečni bel kruh iz kruhomata. 
 4. Konopljin kruh iz kruhomata.
 5. Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
 6. Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
 7. Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.
 8. Pirin kruh s kislim testom.
 9. Pirin kruh z brazilskimi oreščki.
 10. Super kruh s suhim kvasom.
 11. Domač polnozrnat kruh s chia semeni.
 12. Kruh brez glutena.
 13. Polnozrnat pirin kruh z mešanimi semeni.
 14. Najboljši ajdov kruh z orehi.
 15. Pirin kruh s sezamovimi semeni.
 16. Odličen pirin kruh.

Potice, pekovsko pecivo in slaščice, pri katerih smo uporabili sveži ali suhi kvas:

Kvas uporabimo tudi pri peki potic, pekovskega peciva in slaščic, ki smo jim dodali različne dodatke, kot so različna semena, suho sadje in jagodičevje pa tudi različna barvila, ki popestrijo barvo in okus kruha, slaščic, potice in drugega pekovskega peciva.

Droži kot nadomestilo kvasa:

Kot vzhajalno sredstvo se lahko uporabijo tudi droži. Kruh, ki smo ga pripravili z drožmi, je bolj rahel in ostane dalj časa svež, ima hrustljavo skorjico in je bolj okusen. Peko kruha z drožmi so uporabljale že naše babice in prababice. Uporaba droži pri peki kruha se vse bolj uveljavlja tudi v današnjem času, saj so to preizkušeni recepti, ki so se uporabljali tudi že v preteklosti.

Uporaba solno kvasne emulzije:

Kruh s kvasno solno emulzijo je novejši postopek za izdelavo mehkejšega kvašenega kruha.
Kvas s soljo in vodo zmešamo in pustimo preko noči vsaj dvanajst ur v hladnem prostoru. Po tem postopku kvasovke odmrejo, encimi ostanejo aktivni in tako se moč vzhajanja ne zmanjša. Zmanjša pa se čas vzhajanja testa in kruh dobi enakomerno luknjičavost, bolj je rahel in dlje časa ostane svež.

Priprava solno kvasne emulzije.

Pecilni prašek in soda bikarbona:

Pecilni prašek in soda bikarbona nista nadomestilo kvasa, imata pa podobno vlogo pri pripravi testa za peko piškotov in slaščic. Pecilni prašek omogoči, da testo naraste, soda bikarbona pa deluje na testo tako, da se ta razširi. Pozitivna učinkovitost je ta, da testo vzhaja in postane mehko in puhasto.

Recepti za peciva, piškote in palačinke s pecilnim praškom:

Recepti za pripravo izdelkov z dodatkom sode bikarbone:

 

Ni kruha brez kvasa in pridnih rok. Če kruhek pade ti na tla, se skloni, ga poberi in poljubi ga. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor